A szívnek meg kell hasadni: a Nemzetközi Úszószövetség törölte a „nemileg nyitott” kategóriát a világkupa-sorozat berlini nyitóállomásának programjából!

2023. október 05. 14:48

A németek máris mélységes sajnálatukat fejezték ki a messzemenően lanyha érdeklődés miatt.

2023. október 05. 14:48
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Pedig forradalmi újításnak ígérkezett. A Nemzetközi Úszószövetség augusztusban hirdette meg úttörő jellegű kísérleti projektjét: a női és a férfi versenyszámok mellett bevezeti a nemileg „nyitott” kategóriát, amelyben transznemű sportolók (is) indulhatnak – méghozzá legelőször a világkupa-sorozat berlini nyitóállomásán, tekintve, hogy

a város a sokszínűség és a befogadás fellegváraként „tökéletes helyszín egy effajta haladó projekthez”.

A tervek szerint kezdésnek 50 és 100 méteren rendeznének futamokat valamennyi úszásnemben, aztán majd ez bővíthető.

Lenne. Ha volna rá igény. Csakhogy a verseny pénteken kezdődik, a határidő lejártáig pedig a „nyitott” kategória összes lehetséges versenyszámában együttvéve nulla fő nevezett. Az úszószövetség ezért végül egy diszkrét, de határozott mozdulattal törölte a berlini versenyből a vonatkozó futamokat, közleményben tudatva ugyanakkor, hogy noha erre az egészre „az élsport szintjén pillanatnyilag nem mutatkozik igény”, a Nemzetközi Úszószövetség Nyitott Kategória Munkacsoportja folytatja tevékenységét, és megvizsgálja annak lehetőségét, hogy akkor a jövőben a szenior úszóversenyek programjába vegyék fel ezt az innovatív kategóriát.

A Német Leszbikusok és Melegek Szövetsége azonban rámutatott: a külön kategória létrehozására való törekvés valójában „visszalépést jelent a transz személyek elfogadása és egyenjogúsága terén”,

egyrészt a nevezéshez kapcsolódó kötelező comingout miatt, másrészt azért is, mert a férfiak kategóriáján belül is akadnak olyanok, akik például testmagasságuk, karhosszuk vagy tüdőkapacitásuk révén előnyben vannak másokhoz képest, és mégse jut senkinek eszébe, hogy ki kellene őket zárni a versenyből. (Arra a feszítő kérdésre sajnos nem kapunk választ, hogy másfelől miért nem jutott még senkinek eszébe a nők külön kategóriájának megszüntetése és ezáltal dicséretesen fluid össznépi versenyek indítása.)

A Német Úszószövetség mindenesetre sajnálatát fejezte ki a messzemenően lanyha érdeklődés miatt,

és ígéretet tett az okok aktív felkutatására, célul tűzve ki a mostaninál működőképesebb elképzelések kidolgozását.

(Nyitókép: képernyőfotó)

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 16. 09:56
A képválasztás 10 pontos a cikkhez! :) Érdemes megnézni JP videóit is: https://www.youtube.com/watch?v=_sgjc29QCGo
Reszelő Aladár
2023. november 09. 13:11
Magyarul nincs elég tranyó versenyúszó. Lehet, hogy tranyó sincs elég. Régen a Demokrácia 1.0 a többség érdekeit képviselte. A Demokrácia 2.0 már a kisebbségeket preferálja. A Demokrácia 3.0 úgy tűnik már a "senki" jogait védi.
akiaki
2023. november 07. 22:22
pedig mekkora buli lett volna, kilógó faszú, szőrös eltakart mellekkel, bajusszal
Kybon
2023. október 06. 11:05
És mi lesz azokkal, akik zöld kulcstartónak képzelik magukat? Most, hogy a szárnyaskapukon özönlenek be a kalifátus katonái, az LMBTQ+- idiótákat jobb a háttérbe helyezni. De aki rendes kulcstartó, azt ne diszkriminálják már! Ráadásul ha egyen (1-en!) indultak volna, akkor tuti az aranyérem... ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!