Vukics: a lengyelek Ukrajna helyett mostantól önmaguk megerősítésére koncentrálnak

2023. szeptember 21. 18:07

Kijev nem értette meg a gabonavita lengyel belpolitikai jelentőségét.

2023. szeptember 21. 18:07
Lengyel zászló.

Egyes felvetések szerint akár az évtized végéig is tarthat az ukrajnai háború, ha pedig ez így van, lassan azoknak is a menekülésen kell gondolkodniuk, akik 11-12 éves gyerekeket nevelnek – elemezte a friss fejleményeket az Ultrahang műsorában Vukics Ferenc, aki úgy összegzett: „Ukrajnában hiánycikk az ember”. A szakértő szerint lassan tényleg érdemes lenne tisztázni, miért is zajlik ez a háború. 

Vukics újra hangsúlyozta: a háború a NATO-tagságért zajlik, amit azonban Ukrajna a háború lezárásáig nem kaphat meg. Azaz „meg kell nyerni egy háborút Oroszország ellen” ahhoz, hogy tagok lehessenek, „ami egy meglehetősen furcsa felvételi eljárás”. Oroszország számára azonban egyetlen szempont lényeges, mindennek éppen az ellenkezője, mégpedig az, hogy Ukrajna nem lehet tagja a nyugati szövetségi rendszernek. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy 

a vilniusi NATO-csúcson Kijev nem kapott határozott és konkrét ígéretet a csatlakozásra, azt továbbra is „csak lebegtették”. 

Európa háborús részvételével kapcsolatban Vukics Ferenc kritikus hangon arról beszélt, „a sisakoktól eljutottunk a légvédelmi fegyverekig”, de rámutatott arra is, a nemzetközi jog szerint katonák kiképzése is háborús részvételnek számít, azaz de jure több nyugati állam résztvevője az ukrajnai háborúnak. 

Vukics Ferenc felhívta a figyelmet Duda lengyel elnök közelmúltban tett nyilatkozatára is, aki Ukrajnát a vízben fuldokló emberhez hasonlította, aki hajlamos magával a víz alá rántani a segítségére sietőket is. A lengyel vezetés értetlenül áll az előtt, hogy Kijev nem értette meg a gabonakérdés lengyel belpolitikai jelentőségét. Lengyelország mostantól elsősorban önmaga védelmére, saját hadereje megerősítésére koncentrál, folyamatosan emeli a GDP-arányos ráfordítást és Európa legnagyobb szárazföldi hadseregének kiépítését tervezi – összegzett a szakértő.  

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: 

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 21. 19:27
>>>Kijev nem értette meg a gabonavita lengyel belpolitikai jelentőségét.<<< Nagyon nehéz úgy másokat megérteni, ha leszarod őket. ಠ_ಠ
connorj
2023. szeptember 21. 19:27
A vállasztásokig...
Akitlosz
2023. szeptember 21. 18:16
"a nemzetközi jog szerint katonák kiképzése is háborús részvételnek számít, azaz de jure több nyugati állam résztvevője az ukrajnai háborúnak." Mégis Oroszországot kiáltanák ki agresszornak, ha bármelyik de jure hadviselő nyugati államra csapást mérne.
Mandiner444hu
2023. szeptember 21. 18:16
Mandiner szerint még mindig sokan kommentelnek. Így az eddigi meghozott intézkedéseik mellé további nehezítéseket eszközölnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!