Szintet lépnek Amerikában a demokraták: egyenesen levennék Trumpot a szavazólapról

2023. szeptember 04. 18:11

Az alkotmánnyal próbálnak trükközni a demokraták: a „lázadási záradék" segítségével tartanák távol Donald Trumpot a Fehér Háztól.

2023. szeptember 04. 18:11
TRUMP, Donald

Két vezető demokrata politikus, Adam Schiff és Tim Kaine képviselők vasárnap azt nyilatkozták: a 14. alkotmánymódosítás „lázadási záradéka” alapján lehetőség lehet arra, hogy Trumpot eltávolítsák a 2024-es elnökválasztási szavazólapról – számolt be az Axios washingtoni székhelyű híroldal. 

A cikk szerint több állam választási tisztviselői is vizsgálják, hogy Trump nevét levehetik-e a 2024-es szavazólapról a 14. kiegészítés 3. szakasza miatt, ami kimondja:

bárki, aki „lázadást szított” az Egyesült Államok ellen, az nem tölthet be választott tisztséget.

Két liberális nonprofit szervezet jogi lépéseket ígért arra az esetre, ha a republikánus elnökválasztási előválasztáson Trump neve megjelenik a szavazólapon. Adam Schiff az MSNBC-nek elmondta: 

a 14. kiegészítésre való hivatkozás lehetővé teheti Trump kizárását. 

„A törvény nem igényli, hogy elítéljenek lázadásért. Elég, ha részt vettél benne. Ez diszkvalifikál attól, hogy választott tisztséget tölts be, és ez pontról pontra illik Trumpra” – állította Schiff. Tim Kaine pedig az ABC News-nak beszélt Trump esetleges kizárásáról, amely mellett szerinte „erőteljesen” lehet érvelni, de mint megjegyezte: majd a bíróság gondoskodik a dologról. A Trump-kampányt támogató MAGA politikai akcióbizottság egy e-mailben reagált vasárnap, melyben azt írták:

a 14. kiegészítés alapján való kizárás egy „kamu jogi elmélet”.

Rámutattak arra: egy Obama által kinevezett floridai bíró a múlt héten elutasított egy keresetet, amely Trump jelöltségét a 14. módosítás alapján támadta. 

Ismeretes, Trumppal szemben jelenleg négy eljárás van eközben folyamatban, ám hivatalosan akár a börtönből is indulhat, sőt mint jelezte, indulna is az amerikai elnöki székért.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

 

 

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. szeptember 05. 20:08
Trump "veszélyes", mert látszólag nem fél. A Demokraták ezért előhoztak egy Kennedyt, szájába adták Trump szövegét, hogy üsse ki annak kezéből a Bidenahülye-kártyát. A republikánusok összefogtak a demokratákkal az elszabadult hajóágyúval szemben. Le is fogják gyűrni Donaldot. Mert az USA nem demokrácia, hanem a modern római birodalom.
Oldalkosár
2023. szeptember 05. 01:49
Ez jobb mint a kék cédula.
drrc
2023. szeptember 05. 00:10
Na, pont Adam Schiff, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazug senkiházija. Nincs új a nap alatt. Ez addig rombolja a normalitást, amíg lehetősége van rá. Éveken át azt hazudta a TV-ben, hogy másnap előáll a nagy bizonyítékkal, hogy Trump meg a ruszki. Azóta sincs semmi. Egy utolsó féreg, aki visszaélt a pozíciójával, és onnan hazudott évekig, meg még most is.
Swift Nimblefoot
2023. szeptember 04. 23:34
Nem tudom hogy az az ember aki kerek perec felszólította a szavazóit, NE ostromolják meg a Kapitoliumot, hogyan szított volna lázadást. Nem fogdta el a hirtelen utolsó percben beérkezett Biden-szavazatok jogosságát, amihez volt joga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!