Példátlan és gyönyörű: kilenctagú családot avat boldoggá a katolikus egyház

2023. szeptember 10. 07:55

Egy magzatot is boldoggá avatnak, akinek születése édesanyja mártírhalálakor indult be.

2023. szeptember 10. 07:55
Vágvölgyi Gergely

Különlegesen szép ünnepre kerül sor vasárnap délelőtt Lengyelországban: a katolikus egyház kétezer éves történelme során most először kerül sor arra, hogy egy kilenctagú család tagjait együtt emelik oltárra. Egyikük ráadásul egy magzat, akinek születése akkor indult be, amikor szülei, majd testvérei mártírhalált haltak. 

A mélyen vallásos Ulma család a délkelet-lengyelországi Markowa faluban élt és gazdálkodott – ismerteti a romkat.ro portál. A második világháború idején, amikor sor került a zsidó lakosság deportálására, otthonukban egy nyolctagú zsidó családnak nyújtottak menedéket. 

1944. március 24-én a náci őrjárat az Ulma család birtokán felfedezte a nyolc zsidót, akiket azonnal megöltek. Ezt követően megölték a 44 éves Józefet, majd meglőtték a 31 éves Wiktoriát, aki hét hónapos terhes volt. A Vatikán megerősítette, hogy a lövéstől beindult a szülés, ő pedig legkisebb gyermeke megszületésekor hunyt el. Mivel a gyerekek sikoltozni kezdtek szüleik holtteste mellett, sorban lelőtték Stanisławát (7 éves), Barbarát (6), Władysławot (5), Franciszeket (3), Antonit (2) és Mariát (1) – írja a katolikus lap. 

A boldoggáavatási szertartást vezető Marcello Semeraro bíboros, aki egyben a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa, a vatikáni médiaközpontnak nyilatkozva kifejtette, hogy bár a legkisebb gyermeket értelemszerűen nem keresztelték meg, az ő kivételes esetére a katekizmus „vérkeresztség” kifejezése vonatkozik, így őt is boldoggá avathatják. 

Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy magzat a boldogok sorába kerül. De ezidáig példátlan volt az is, hogy egy teljes család együttes kanonizálása történjen meg. 

A vasárnap 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisére mintegy 50 ezer hívőt várnak a kicsiny lengyelországi faluba, köztük ezer papot és nyolcvan bíborost, püspököt. A kanonizációs szertartáson részt vesz egy új-mexikói pap, Michael Niemczak, akinek apai dédnagyapja, Jan Niemczak Wiktoria Ulma unokatestvére volt. 

Az ünnepi szentmise élőben követhető az EWTN katolikus televízió lengyel csatornáján:

Nyitókép: Vatican Media

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik