Parázs vitában szólalt fel a magyar agrárminiszter az uniós ülésen: „Az EU vezetőinek fontosabb egy teljesen kívülálló harmadik ország érdeke”

2023. szeptember 19. 09:12

A tagállami miniszterekből álló Tanács vezetője a lengyel, magyar és szlovák kormány eljárása ellen fogalmazta meg álláspontját az ukrán gabonaimport ügyében.

2023. szeptember 19. 09:12

A Politico arról ír, hogy az EU mezőgazdasági biztosa szerint komoly vita alakult ki az uniós szakminiszterek hétfői találkozóján az ukrán gabonaimportról. Mint köztudott, néhány napja Európai Bizottság úgy döntött, nem hosszabbítja meg a mentességet, amellyel öt tagállamban, köztük Magyarországon több ukrán agrárterméknél csak az átmenő forgalmat engedte. Válaszul az ötből három – a magyar, szlovák és lengyel kormány – egyoldalúan meghosszabbította a tiltást, hazánk egyben külön ki is terjesztette két tucat árutípusra a korlátozást.

Ezt is ajánljuk a témában

Cem Özdemir német élelmiszer- és agrárügyi miniszter kijelentette: az Európai Bizottság helyes döntést hozott, és világos az álláspontja. 

Özdemir vádolta a három tagállamot, hogy csak „részidős szolidaritást” vállalnak Ukrajnával, 

és ebből egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök húz hasznot. Az uniós testület kötelezettségszegési eljárást indíthat, ha egy tagállam megsérti a közös szabályokat, írják, de egyelőre úgy tűnik, nem akar keménykedni a három országgal.

Felháborodva sorolta a tényeket a magyar agrárminiszter

Nagy István magyar agrárminiszter azt sérelmezte, írják, hogy szerinte az EU vezetőinek „egy teljesen kívülálló harmadik ország érdeke sokkal fontosabb”, mint az uniós országoké. Hangsúlyozta: „Az EU vezetőit a tagállamok választották meg. Feléjük tartoznak elszámolással, őket kellene támogatniuk”. 

Nagy István felháborítónak, elfogadhatatlannak és nem átláthatónak nevezte a bizottsági döntést, valamint azt, hogy Ursula von der Leyen, a testület elnöke az uniós tagországok vezetői helyett Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett. 

Nevetségesnek tartotta, hogy az EU Ukrajna kezébe adta az ukrán gabona importjának megoldási lehetőségét.

„Támogatni kell a szárazföldi szállítást, hogy a gabona eljusson tengeri kikötőkbe, aztán hagyományos piacára, Afrikába. Arra is figyelmeztettük a bizottságot, hogy ha az ukrán gabona nem érkezik oda, a helyét átveheti az orosz gabona” – figyelmeztetett az agrárminiszter. Hangsúlyozta, mennyire rossz az időzítés: „ha nem védjük meg a határainkat, akkor

eláraszt bennünket aratás előtt az az ukrán gabona, amivel nem tudunk aztán mit kezdeni”, 

hiszen épp most lesz szűkösebb a hely a tárolókban és a piacon.

Az uniós vezetők nem hallják meg a közép-európai gazdák segélykiáltását

A tagállami miniszterekből álló Tanács vezetője a lengyel, magyar és szlovák kormány ellen szólalt fel. „Úgy érezzük, hogy ennek a helyzetnek nem lenne szabad konszenzus nélküli egyoldalú intézkedésekhez vezetnie” – mondta Luis Planas Puchades. A Tanács soros, féléves elnökségét ellátó spanyolok agrárminisztere szerint 

„a legtöbb tagállam azt mondta, meg kell őriznünk az egységünket politikai és jogi értelemben is, 

hogy megvédjük a belső, egységes piacot”. Szerinte a többség „megkérdőjelezte az egyoldalú intézkedéseket ebben a helyzetben”.

Mint kiderült, Ukrajna közben friss javaslatokat tett, az új intézkedések az átmenő forgalom jobb szervezéséről és biztosításáról szólnak.

Nyitókép: Képernyőkép

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmak-13
2023. szeptember 27. 08:23
És a gabonájukra vessünk ki tranzitdijat, és félévente 2x-ük meg ! Mint ők a kőolajra.
Kriszta67
2023. szeptember 19. 19:58
A többség kinyalhatja a valagunkat.
cinkegolyó
2023. szeptember 19. 15:15
Ezt a gabonát akarják velünk megetetni: Amikor az ukránok 2022 őszén visszafoglalták a Harkivi területet, és tudósok megvizsgálták a termőföldet, kétségbeesés lett rajtuk úrrá. Iszonyatos mértékű szennyezést okoztak a lőszerek maradványai, a bombatölcsérek és a szétfolyt, lecsepegett üzemanyag, nem beszélve a talaj roppant magas higany- és arzénes szennyezést mutató koncentrációjáról. Szakértők szerint eddig mintegy 10 és fél millió hektárnyi aktív termőföld szennyeződött vagy vált termelésre alkalmatlanná. https://index.hu/kulfold/2023/03/08/ukrajna-haboru-termofold-csernozjom-mezogazdasag-mergezo-anyagok-aknamentesites/ Már nemcsak a magyar gazdák érdekeiről van szó, hanem a magyar lakosság egészségéről!
csapláros
2023. szeptember 19. 13:15
vaevictis-2 2023. szeptember 19. 10:18 ...""Nagy István magyar agrárminiszter azt hangsúlyozta: Az EU vezetőinek a tagállamokatt kellene támogatniuk”. Nem. A 27-ból 24 tagállam egyet értett a bizottsági döntéssel, mert számukra gazdaságilag előnyös a döntés (árcsökkenés)."... A három országnak pedig nem előnyös a PILLANATNYI árcsökkentés, mert 1. így is az Unió MIATT termelnek drágábban, hiszen a keletri felek az unióe mezőgazdasági támogatás 20 %-át kapták és kapják csak 2. ergo tartalék és fedezet, illetve banki hitelek hiányában tönkre mennek. 3. a PILLANATNYILAD ócccsóóó uki gabona, meg még ha kiváló minőségű lenne is, már JÖVŐRE olyan kurva drága lenne, a hazai termelés hiányában (!), mintha ITTHON a hazai gazdák termelték volna! Ma még csak az olajimport megemelt tranzitdíját kell megfizetnünk. Jövőre meg a gatyáját is a népnek az amcsik termelte gabonán kaszált extraprofitért! INNENTŐL BUKOVÁRI bazdmeg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!