Jeffrey Sachs: Abszolút helyes koncepció az, amelyet a magyar kormány képvisel

2023. szeptember 06. 12:49

A Columbia Egyetem professzora szerint Orbán Viktor tisztán látja a világ helyzetét.

2023. szeptember 06. 12:49

Ez egy olyan háború, amelynek soha nem lett volna szabad kitörnie, és nem is történt volna meg, ha az Egyesült Államok jobban viselkedett volna, és ha az USA és Oroszország azt tette volna, amit 1992-től kezdve kellett volna tennie, vagyis kölcsönösen tiszteletteljes és együttműködő kapcsolatot alakított volna ki – nyilatkozta az ukrajnai háborúról Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora az Eurázsiának. A professzor szerint az Egyesült Államok legnagyobb hibája az volt, hogy valójában már az kilencvenes évek elején tervbe vette a NATO bővítése egészen Ukrajnáig. Ez az egypólusú világrend a megerősítéséről szólt.

Sachs szerint ez a hozzáállás téves, veszélyes, provokatív és arrogáns volt.

És ha az USA nem tette volna ezt, sokkal, de sokkal biztonságosabb és együttműködőbb világunk lenne. Azt  is elmondta, hogy ebben a háborúban „mindenki veszít”. A legnagyobb vesztes természetesen Ukrajna, hiszen lerombolja az országot a háború. Európa a következő legnagyobb vesztes, mert a gazdasági és társadalmi következmények óriásiak. Az Egyesült Államok is veszít, mert több mint száz milliárd dollárt költött, és mert a világ nagy része nem ért egyet az álláspontjával.

A világ nagy része azt szeretné, ha a háború véget érne

anélkül, hogy a NATO tovább terjeszkedne. „Washingtonnak még mindig megvan az az illúziója, hogy valahogyan ő a globális vezető. De nem lehetsz globális vezető, ha a világ nagy része nem akar követni” – tette hozzá. A professzor rámutatott arra, hogy a geopolitika és a világgazdaság drámai változásokon megy keresztül, és többféle perspektíva van kialakulóban. Ezek közül az egyik az integrált Eurázsia, ahol a világ népességének nagy többsége él.

Ezt is ajánljuk a témában

Arról, hogy Európának hol van a helye az átalakuló világrendben azt mondta, hogy „Európa furcsa módon teljesen az Egyesült Államok oldalára állt”. Ugyanakkor kiemelte, hogy

vannak olyan európai vezetők, mint például Orbán Viktor, akik tisztán látják a helyzetet. 

Sachs szerint az Egyesült Államok célja, hogy globális hegemón legyen. Ezért vívott számos háborút, valamint vett részt több tucatnyi rejtett és nyílt rendszerváltó műveletben vett részt külföldi kormányok megbuktatására az utóbbi időben. Ezzel szemben szerinte Kína, amely természetesen óriási hasznot húz az geopolitikai átalakulásból, eközben igyekszik win-win együttműködést folytatni a többi országgal. 

A professzor szerint éppen ezért

abszolút helyes koncepció az, amelyet a magyar kormány képvisel.

Magyarország Európa közepén van, közel a volt Szovjetunióhoz, a Fekete-tengerhez és a Földközi-tengerhez. Nagyszerű összekötő szerepet játszhat. Remélem, nem csak Magyarország érti ezt meg, hanem Brüsszel is. „Egy multipoláris világra van szükségünk, ahol nem rangsorolunk országokat, ahol békés kapcsolatokat ápolunk a világ különböző részei között” – fogalmazott Sachs.

***

Nyitókép: Gyurkovits Tamás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. szeptember 07. 19:43
Van még (néhány) józanul gondolkodó amerikai...
letsgobrandon-2
2023. szeptember 06. 18:16
"Egyesült Államok célja, hogy globális hegemón legyen. Ezért vívott számos háborút, valamint vett részt több tucatnyi rejtett és nyílt rendszerváltó műveletben vett részt külföldi kormányok megbuktatására az utóbbi időben." ---- ÉS MOST MÁR AZ EGÉSZ VILÁG GYŰLÖLI ŐKET MINT A SZART
letsgobrandon-2
2023. szeptember 06. 17:14
az atlantista moslékos fogyatékos köcsögök csak hidegháborúban képesek gondolkodni
letsgobrandon-2
2023. szeptember 06. 17:11
Az orkránok bármit elérhettek volna , ha nem nyalnak be az USA-nak ... de ők így döntöttek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!