Drasztikusan megnőtt a betiltott könyvek száma az Egyesült Államokban – már Amerikában is fóliáznak?

2023. szeptember 27. 06:51

Tavaly 33 százalékkal nőtt a betiltott könyvek száma a szabadság földjén.

2023. szeptember 27. 06:51

A humenonline.hu arról ír, hogy PEN America felmérése szerint tavaly óta

33%-kal nőtt a betiltott könyvek száma az Egyesült Államokban. 

Még ennél is sokkolóbb adat, hogy az iskolákból és könyvtárakból száműzött olvasmányok száma csaknem 400%-kal nőtt. Különösen érdekes mindez a magyar fóliázás-ügy fényében.

Hozzátették: a felmérés szerint Floridában történt a könyvbetiltások mintegy 40%-a. A PEN America 2021 júliusában kezdte számon tartani a betiltott könyveket, és azóta több mint 6000 esetet találtak. 

A legtöbb betiltott könyv LMBTQ témájú, és a betiltott alkotások 75%-a gyerekeknek vagy tiniknek szól, 

derült ki.

A PEN America igazgatója szerint ez egy rendkívül káros gyakorlat. „A könyvbetiltó mozgalom egyre súlyosabb károkat okoz. Még több gyerek veszíti el a könyvekhez való hozzáférést, még több könyvtár vesz le szerzőket a polcokról, és a szabad véleménynyilvánítás ellenzői minden eddiginél keményebben próbálják hatalmukat a diákok egésze felett érvényesíteni. Azok, akik a történetek és eszmék elnyomására törnek, 

csatatérré változtatják iskoláinkat, 

súlyosbítják a pandémiát követő tanulási zavarokat, kiszorítják a tanárokat az osztályteremből, és megtagadják az olvasás örömét gyermekeinktől. Azzal, hogy egy felnövekvő nemzedéket megfosztanak az olvasás szabadságától, ezek a tilalmak demokráciánk alapjait emésztik fel”.

Az USA-ban országszerte diákmozgalmak szerveződnek a könyvek betiltása ellen, írják.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. október 03. 14:44
A szabad véleménynyilvánítás elérte határait, amikor a gyermeki lelket vette célba. Ez extrém súlyos bűncselekmény, amit nem lehet elintézni "fóliázással". Ez félreértés, és tévedés. Ez emberiségellenes vétek, az elkövetőire pedig halál vár.
EX_Terminator
2023. szeptember 27. 08:30
Az a káros hogyha kiskorúaknak beteges pornográfiával határos szarral átitatott mérget adnak a kezébe, MÉGHOZZÁ DIREKT ÉS TUDATOSAN. Ez a perverz beteges féreg, meg azon rinyál, hogy nem tudják megrontani a kiskorúakat. A többi meg csak az ócska kifogás ennek örvén.
Ergit
2023. szeptember 27. 08:00
Tudom, hogy azt hiszitek, összeesküvés elmélet az, hogy a fehér embert akarják kiírtani a Földön. De minden genderes és migráns őrület, ezt támasztja alá teljes mértékben. A mostani háború is ebben segít. Éljünk rosszabbul, féljünk, mikor tör ki a III. VH, és persze akinek semmi tartaléka nincs - egyre több ember, család lesz ilyen, - az előbb is hal meg.
Ergit
2023. szeptember 27. 07:54
Ott is hergelik a diákokat rendesen!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!