Demokrácia

2023. szeptember 12. 20:48

Könnyebb és főként olcsóbb volna a liberális demokrácia üzemeltetése választások nélkül.

2023. szeptember 12. 20:48
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A liberális demokrácia globális véleményhatalmának egyik csúcsfegyvere, a New York Times véleményrovatában megjelent egy szürreális elemzés A választások károsak a demokráciára címmel. Elsőre az ember ezt valami abszurd viccnek gondolná, hogy hát persze, még szép, hogy a választó csak »útban van«, sokkal egyszerűbb, könnyebb és főként olcsóbb volna a liberális demokrácia üzemeltetése választások nélkül. Figyelemre méltó a cikk írójának érvelése is, miszerint a választásokon induló személyek mind »rossz emberek«, mert puszta hatalomvágyból cselekednek. Persze itt is egyszerűbb volna, hogy aki indul a választásokon, az, ha nyer, akkor ennek nagyon örül, megköszöni, de amúgy esze ágában sincs betölteni az elnyert funkciót, mert egy »jó ember« ilyet nem tesz. Ám a slusszpoén csak ezután jön, mert a megoldást abban látja a szerző, hogy az indulók között lottósorsolással döntik el, hogy ki nyer.

Az ember nehezen tud szabadulni a gyanútól, hogy itt valami nagyon abszurd dolog történik, és e nyilvánvaló »bomlástermék« megjelenésének, amelyet ez az írás képvisel, mélyebb okai lehetnek. Érdemes talán eltöprengeni azon, hogy vajon mi. A churchilli bon mot szerint a demokrácia a legrosszabb politikai berendezkedés, nem számítva az összes többit. Ebből persze kissé elhamarkodottan arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a demokrácia a létező világok legjobbika, a »történelem vége«, ahonnan már nincs tovább, mert ennél tökéletesebb berendezkedés elméletileg sincs és nem is lehet, a gyakorlatról már nem is beszélve. 

Ez egy nagyon tetszetős érvelés, egyetlen aprócska hibája van neki, az, hogy hamis. A liberális demokrácia ugyanis valójában a nyugatias modernitás, magyarul kapitalizmus hatalmi konstrukciója, amelynek egyetlen történelmi funkciója van: az, hogy a látványtechnikai felszínen trükkök százaival azt a hamis látszatot keltse, hogy a »szabad piacgazdaság« ugyanaz a gazdaságban, mint a liberális demokrácia a társadalomban. Az igazság azonban ezzel szemben az, hogy a kapitalizmus egy létfelélő berendezkedés, amely csak brutális léterőszak fenntartásával keltheti a működőképesség, sőt sikeresség látszatát.”

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2023. szeptember 13. 16:06
Laci Úrnak teljesmértékben igaza van! ;)
auditorium
2023. szeptember 13. 15:14
Az IGAZI demokrácia elé nem kell jelző. Sem "népi", se "liberális". Felmerül a kérdés, a liberálisok jobbos vagy balosok ? A szó a latin "liber", szabad melléknévből származik. Van konzervativ liberalizmus, mely kommunista és fasiszta ellenes. Manapság általában a jobbközép helyet foglal el, demokrtikusnak és toleránsnak vallja magát az "autokratius, despota, diktátori, illiberálisokkal" szemben. Előfordul azonban, hogy a nagy liberalizmus már az ANARCHIA határát súrolja (azt csinálok, amit akarok, ami nekem tetszik, másokkal nem törődöm.) Ha túlfeszitik a húrt, akkor szállnak velük szembe a szélsőséges pártok.
kerek-a-perec
2023. szeptember 13. 10:10
bogárkám, kihagytad a szivattyúzást...................
Tolókapu
2023. szeptember 13. 07:51
Bölcs ember, bölcs szavai ezek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!