Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Csodafegyver

2023. szeptember 25. 06:46

Ukrajnában már nem számít nyelvtani hibának Oroszország kisbetűs változatának használata.

2023. szeptember 25. 06:46
Pilhál György
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Ukrajna minden elképzelhető módon küzd az oroszok ellen, írja a Politico. Miközben naponta katonák százai esnek el a frontokon, az Ukrán Állami Nyelvi Normák Nemzeti Bizottsága (van ilyen arrafelé) úgy döntött, mostantól az olyan kifejezések, mint Orosz Föderáció, Oroszország, Moszkva, Orosz Birodalom, Orosz Föderáció Állami Duma stb. kisbetűs írásmódja «nem jelent majd eltérést az ukrán nyelv normáitól a nem hivatalos jellegű szövegekben». Értsd: nem számít nyelvtani hibának a kisbetűs változat használata. A bizottság azt is közölte, a döntést az Ukrán Nyelvtudományi Intézet és az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia hozzájárulásával hozták meg. Hogy aztán ez mennyivel módosítja a harcok alakulását, még nem tudni, ahogyan arról sincs hír, jár-e bármi következménnyel, ha valaki a «régi» helyesírás szerint használja a fenti kifejezéseket.

Hogy a sajátos módszer az ukrán hadvezetés leleményét vagy inkább a kóros elmeállapotát tükrözi-e, az a kommentelőket olvasva eléggé egyértelmű… Egyikük azt írja (szándékosan kisbetűkkel), hogy «az ukrán tudományos akadémia szégyellheti magát». Egy másik arról tájékoztat: ő bizony nem lenne az oroszok helyében. Valamiért az jutott eszembe, amikor idehaza a DK egyik tüntetésén Orbán Viktor fényképével felmatricázott hordókat helyeztek el az Alkotmány utcai pulpitus mellett. Akinek a tünti közben olyanja volt, csak püfölni kezdte a hordókat. Még buzdították is a híveket: üssék csak bátran, ezzel is kifejezik az «európai hangot». (A hordók mellé rakott ütőket lánc rögzítette a «hangszerhez», nehogy ellopja valaki a finom csapatból.) A hordóötlet sem segített a DK-n.”

Nyitókép: Narciso Contreras / Anadolu Agency Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakafant-28
2023. szeptember 25. 08:13
Biztosan van 1 darab hohol,aki olvasta a "Pál utcai fiúk"-at....
balbako_
2023. szeptember 25. 07:19
A bugrisokat lehet ilyen bugris módszerekkel hergelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!