„A béke igazság nélkül diktatúra. Moszkvának ezt meg kell értenie” – Scholz felszólította Putyint, hogy vessen véget a háborúnak

2023. szeptember 20. 11:21

„Ne felejtsük, hogy a háborúért Oroszország a felelős. És az orosz elnök az, aki bármikor, egyetlen szóval véget vethet neki” – hangoztatta az ENSZ-ben a német elnök.

2023. szeptember 20. 11:21
SCHOLZ, Olaf

Kiállt az ukrajnai háború befejezésére irányuló erőfeszítések mellett a német kancellár az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden, de óva intett „az olyan látszatmegoldásoktól, amelyek csak a nevükben viselik a béke szót”.

A szabadság nélküli békét elnyomásnak hívják. A béke igazság nélkül diktatúra. Moszkvának ezt végül meg kell értenie”

– fogalmazott Olaf Scholz New Yorkban, és ismét felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, vessen véget a háborúnak.

„Ne felejtsük, hogy a háborúért Oroszország a felelős. És az orosz elnök az, aki bármikor, egyetlen szóval véget vethet neki” – húzta alá Scholz, hozzátéve: Putyinnak ehhez viszont meg kell értenie, hogy az ENSZ tagállamai komolyan veszik a világszervezet értékeit.

Ezt is ajánljuk a témában

Beszédében a kancellár emellett az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) reformját sürgette annak érdekében, hogy az afrikai, ázsiai és latin-amerikai államok nagyobb beleszólást kaphassanak. Ennek indokaként egyrészt az egyre inkább többpólusúvá váló világrendet említette, amelyet szerinte a BT összetételének is tükröznie kell, másrészt az ukrajnai háborút emelte ki.

Éppen mert ez a háború elviselhetetlen terheket ró a világra, úgy helyénvaló, hogy a világot bevonjuk a békéért folytatott erőfeszítésekbe”

– szögezte le. Mindazonáltal emlékeztetett arra is: nem lehet Kijev akarata ellenére békét teremteni. Az ukrán vezetés már többször hangoztatta, hogy a béke legfontosabb része az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet. Scholz hangsúlyozta azt is, hogy a 21. század többpólusú világrendjében „nincs többé helye a revizionizmusnak és az imperializmusnak”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. szeptember 30. 18:44
Scholz és Schulz ez a két erös oszlopa van Európa lecsúszásának, eljelentéktelenedésének, morális-ideológiai rothadásának. Nagyon hasonlítanak még pofára is egymásra. Mindkettönek egy unszimpatikus megjelenése, végtelenül sunyi ábrázata van. Amig Schulz aktiv volt, Amerikában úgy nevezték, hogy "the ugly german" = "a ronda német". Kell még róluk valamit mondanom Ildikó? Schulz arról híres, hogy neki soha nem volt igaza semmiben. Ö volt az a kótyagos, rövidlátó, migráns-imádó figura, aki azt mondta, hogy: ""Was die Flüchtlinge zu uns bringen, ist wertvoller als Gold". Also Terror ist wertvoller für ihn als Gold. Az ilyen leaszfaltozott agyú libernyákok miatt csúszik le Európa a lejtön. Minden politikai és gazdasági válságot a bolseviknyák ballibsiknek köszönhetünk Európában.
Palatin
2023. szeptember 30. 18:40
Scholz nemcsak tudott a vezetékek felrobbantásáról, hanem jóváhagyta. Scholz, - ez mutyizó, korrupt, gerinctelen sumák könyvelö -, egy elképesztöen sunyi fráter, ha valakiben semmi esetre nem szabad megbízni Európában, akkor az ö. Egyébként, ha Putyin "minden kétséget kizáróan" elkövetett valamit, akkor kezdj el abban erösen kételkedni. Az Északi Áramlat körüli amerikai machinációk sok mindenre megtanítottak bennünket. A Nyugatnak kevésbé lehet hinni mint az oroszoknak. Itt tartunk ma. Az Európai Unióból, a kollektív örület melegágya lett. Mindenki tudja, hogy kik robbantottak. Ha egy vizsgálat hirtelen elhal, akkor azért, mert az amcsik beszóltak. Ha ez csak egy filozófiai magyarázat is, már önmagában is megállna. De a dolog fel van derítve, minden világos, azok is tudják, akik tagadják. Az egész ügyben az a leghátborzongatóbb, hogy Scholz nemcsak hogy tudott róla, de beleegyezett. Mi van ma Európában? Ezen komolyan el kell gondolkodni. A németeket semmi nem zavarja
Palatin
2023. szeptember 30. 18:38
Az igazság sokkal közelebb áll az oroszok véleményékez, mint az ukránokához, az amerikai propagandát nem is említve. Ez nem orosz-ukrán, hanem amerikai-orosz háború. Ideje lenne ezt végre megérteni. Ezt a háborút nem az oroszok kezdték, hanem az USA. A háború ugyanis akkor kezdödött, amikor Clinton, - Gorbatcsovnak tett "isten bizony"-igérete ellenére elkezdte rohamtempoban bövíteni a NATO-t kelet felé. Gorbacsov naivan hitt abban, hogy eljött az új világ, mindenki mindenkinek a barátja. A Nyugat ezt játszotta el elötte. Elhitte a szóbeli igéretet, de Clintonnak egyetlen szava se volt öszinte és igaz. A Nyugat már a NATO bövítését tervezte, amikor Gorbacsovot éppen átverték. Az ukránok ebben háborúban csak az USA fogyóeszközei, azzá degradálták öket.
YouTubeRight2Laugh-Tamas
2023. szeptember 24. 19:34
“A szabadság nélküli békét elnyomásnak hívják. A béke igazság nélkül diktatúra…” Scholz megfejtette a trianoni békediktátum tanulságát, majd az antant által ránk erőltetett Szovjetunió fogságát? Ja odáig még nem jutott el nyugat, míg az előbbire több, mint 100 éve volt már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!