Újabb pusztító erdőtűz: húszezer embert evakuálnak Kanadában

2023. augusztus 17. 08:56

Repülőgépekkel is mentik a lakosságot.

2023. augusztus 17. 08:56

A kanadai Északnyugati Területeken pusztító erdőtüzek megközelítették a régió fővárosát, ezért szerdán este elrendelték Yellowknife csaknem 20 ezer lakosának evakuálását. A főváros legnagyobb veszélynek kitett területein lakóknak a legrövidebb időn belül el kell hagyniuk otthonukat, a város többi részén élőknek pedig péntek délig kell elmenniük – jelentette be az Északnyugati Területek kormánya.  

Már közel 7000 főt biztonságba helyeztek 

Az evakuálás biztonságáról a hatóságok gondoskodnak, az autópályákon, ahol a füst miatt rosszak a látási viszonyok, átkísérik a várost elhagyókat. A régió tűzvédelmi szóvivője szerdán elmondta, hogy az Északnyugati Területek nyolc terepülésének csaknem 6800 lakóját már evakuálták. 

A lakosság mentésében repülőgéppel is segítettek.   

Az északi sarkkörtől 450 kilométerre délre fekvő Yellowknife-ban már hétfőn veszélyhelyzetet hirdettek a közeledő tűz miatt. Kanadában idén rekordszámú erdőtűz pusztított. A lángok miatt több mint 21 ezer négyzetkilométernyi terület égett le. Az országban 168 ezer embert evakuáltak a minden korábbi rekordokat megdöntő erdőtűzszezon kezdete óta.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik