Újabb áldozatot szedett az agyevő amőba az Egyesült Államokban

2023. augusztus 04. 20:27

Múlt hónapban egy 17 éves lány hunyt el, miután úszás közben megfertőződött a rendkívül veszélyes egysejtűvel.

2023. augusztus 04. 20:27
Naegleria fowleri

A 17 éves Megan Ebenroth a múlt hónapban tragikus módon meghalt, miután Georgia államban úszás közben megfertőződött egy ritka, agyevő amőbával – számolt be róla a New York Post. A halálesetet a múlt hónapban jelentették, de az áldozat személyazonosságát csak mostanra erősítették meg.

Ebenroth és néhány barátja állítólag július 11-én úszni mentek a McDuffie megyei Dearingben lévő otthona közelében lévő tóba. Négy nappal később Megan erős fejfájással ébredt, ami arra késztette édesanyját, hogy kórházba vigye.

Az orvosok – tévesen – arcüreggyulladást diagnosztizáltak a fiatalnál, antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték. A tinédzser tünetei a hét folyamán tovább romlottak, lázas lett, migrénje lett és elvesztette az egyensúlyát. 

 

A mentális állapota drasztikusan megváltozott” 

 

– mondta a lány édesanyja, aki még mindig sokkban van a történtek miatt. A kétségbeesett szülő végül újra kórházba vitte a lányát, ahol azonnal intubálták és mesterséges kómába helyezték. Az orvosoknak fel kellett nyitni a lány koponyáját is, hogy enyhíteni tudják az agyduzzanatát.

Az orvosok végül július 21-én jutottak arra a következtetésre, hogy a lány állapotát a Naegleria fowleri nevű, mára „agyevő amőbaként” hírhedtté vált egysejtű okozza, amely az orron keresztül jut be az emberi szervezetbe, és megtelepszik az agyban. 

 

Az élőlény amőbás meningoencephalitis-szel fertőzi meg az áldozatokat, amely az agyszövet pusztulását és az agy duzzanatát okozza. 

 

Bár világszerte megtalálható, a mikroszkopikus szörnyeteg elsősorban meleg édesvizekben, például tavakban, folyókban és meleg forrásokban él, illetve a rosszul karbantartott úszómedencékben is megjelenhet. A Naegleria fowleri nem képes túlélni a sós vízben, és nem terjed egyik emberről a másikra.

Ugyanakkor

 a fertőzés az esetek 97 százalékában halálos kimenetelű. 

Ahogy az áldozat esetében is, a tünetek – amelyek a fertőzést követő 1 és 12 nap között kezdődhetnek – kezdetben erős fejfájással, lázzal, hányingerrel és hányással járnak, majd a nyak merevsége, görcsök és kóma jelentkezik. Egy nappal a diagnózis felállítása után Ebenroth tragikus módon elhunyt – 11 nappal azután, hogy megfertőződött a parazitával.

Paul Johnson, McDuffie megye halottkémje később megerősítette, hogy a végzős diák valóban a ritka agyi fertőzésben halt meg, Ebenrothé volt 1962 óta a hatodik amőbával kapcsolatos haláleset Georgiában. Az 1962 és 2022 között az Egyesült Államokban a Naegleria fowleri amőbával megfertőződött

157 ismert ember közül mindössze négyen élték túl a betegséget.

A tragédia fényében a lány édesanyja azt reméli, hogy rávilágíthatja az emberek figyelmét erre a betegségre, amelyet általában már csak akkor diagnosztizálnak, amikor már túl késő. A probléma része, hogy az Egyesült Államokban csak néhány laboratórium kínálja a mikroba kimutatására alkalmas speciális teszteket. Továbbá az orvosok gyakran összetévesztik a vírusos agyhártyagyulladással, egy sokkal gyakoribb betegséggel, amely hasonló tünetekkel jár, de sokkal könnyebben gyógyítható.

***

Nyitókép: Getty images /  Smith Collection

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2023. augusztus 06. 22:28
Nem tudom mennyire ritka, de gyönyörű falumbéli szomszéd lány is meghalt Floridában e miatt. Megy itt a push mush.
nemecsekerno_007
2023. augusztus 05. 09:37
Csendes szörnyetegek - Monster inside me Asszem Discovery, de más csatornán is szokott lenni ez a sorozat. Ott is volt többször ez a fowleri. Átjut a vér-agy gáton és ezért veszélyes.
bokrosbirka
2023. augusztus 05. 08:32
Lehet, hogy a fingó majmot is megtámadta csak lassan, de biztosan jut előre!
Kormánypárti2
2023. augusztus 05. 08:05
Ott hamar éhen fog pusztulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!