Szoboszlai és a térdelés: szertartásos rendetlenség

2023. augusztus 15. 17:19

Van, aki felemeli, van, aki leszegi a tekintetét, a hazaiak egyik embere mintha egyenesen a cipőfűzőjével babrálna.

2023. augusztus 15. 17:19
Novák Miklós
Novák Miklós
Magyar Nemzet

„Nézegetem a Chelsea–Liverpool Premier League-mérkőzés BLM-szertartásáról készült felvételt és csóválom a fejem. A játékosok egyik része – miként Szoboszlai Dominik is – a bal, a másik a jobb térdére rogy le, Mohamed Szalah meg úgy gubbaszt, mint amikor a gyerekek nyuszi ül a fűbent játszanak. Másfelől van, aki felemeli, van, aki leszegi a tekintetét, a hazaiak egyik embere mintha egyenesen a cipőfűzőjével babrálna. 

Hol itt az egységes rend?

A szertartás ugyanis attól szertartás, hogy adott, mindenkire nézve kötelező rendje van. A koronázási szertartásnak (ordo coronationis) például könyvtárnyi az irodalma, tilos az abban foglaltaktól eltérni. A magyar történelemből továbbá azt is tudjuk, hogy a különféle aktusokon felül a király koronzása három további feltétel együttállása esetén volt csak érvényes: ha annak eszköze a Szent Korona, helyszíne a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika, személye pedig az esztergomi érsek volt. Trónviszályhoz, sőt háborúhoz vezetett, ha valaki ezek együttes teljesülése híján kívánt uralkodni, Károly Róbert történetesen csupán harmadik nekifutásra vált hivatalosan is Magyarország királyává.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép:  ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. február 23. 23:08
Értem, tehát keresik a mentséget Orbán liblingjének. Mert utóbbi a “magyar ember csak az Isten, a hazája és a szerelme előtt térdel le” féle hülyeséggel traktálta a híveit. Ez olyan szánalmas, hogy émelyítő.
Gullwing
2024. február 23. 15:45
Mindenki ott és akkor térdel ahol akar. Nekem nem szokásom, és ingerenciám sincs hogy banánszedők miatt alázkodjak meg.
VeraMayer
2023. augusztus 16. 10:38
A korábbi brit gyarmatosítás miatt térdel, hol itt a probléma? Volt brit gyarmatosítás, vagy talán nem volt?
zakar zoltán béla
2023. augusztus 15. 20:17
Gyávák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!