Moszkva és Teherán nem tágítanak – folytatják a katonai együttműködést

2023. augusztus 09. 09:27

Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Irán a BRICS teljes jogú tagja lesz.

2023. augusztus 09. 09:27

„Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes, és ellenségeik kívánsága ellenére is folytatódni fog” – jelentette ki kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Az Iszlám Köztársaságban hivatalos látogatáson tartózkodó Rjabkovot a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte.

Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat,

és a két ország katonai hatóságai szorosan együttműködnek egymással” – húzta alá az orosz diplomata. Mint mondta, Irán és Oroszország kapcsolatai sok területen fejlődnek, mindamellett „a két államnak még többet kell együttműködnie”. Hozzátette, hogy előrelépést értek el egyebek között a szállítási folyosók és a kereskedelmi tarifák feloldása terén is. Rjabkov közölte, hogy hivatali partnerével, Ali Bagerivel folytatott megbeszélésein megvitatták az iráni atomprogrammal összefüggő kérdéseket, valamint Irán BRICS-tagságának kérdését is. 

Eljön az idő, és Irán a BRICS teljes jogú tagja lesz”

– hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes a jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló országcsoportra utalva. Hozzáfűzte, hogy az új tagok felvételével kapcsolatos eljárási kérdéseket a szervezet augusztus 22-24-i johannesburgi csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images /  Oleksii Liskonih

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 09. 09:51
Közös családvédelemben gondolkodnak: https://m.youtube.com/watch?v=GvOLr0CDm5k&pp=ygUdcHV0eWluIDIwMjEgZGVjZW1iZXIgYXBhIGFueWE%3D
Obsitos Technikus
2023. augusztus 09. 09:50
És kinek mi köze hozzá?
Falióra tábornok
2023. augusztus 09. 09:38
"Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat" éppen úgy, ahogy a nato is azt vesz fel a soraiba, akit jónak lát arra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!