Idősebbek is folytathatják? Így készül Joe Biden az elnökválasztási kampányra

2023. augusztus 06. 18:38

Mint ismert, a most 81. évében járó Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy jövőre újra indulna az elnökségért. Kampányterveiről most közölt részleteket az amerikai sajtó.

2023. augusztus 06. 18:38
BIDEN, Joe

Alexander Nazaryan, a Yahoo News vezető Fehér Ház-i tudósítója összeszedte az amerikai belpolitikát meghatározó legfontosabb ügyeket, és azt az öt dolgot, amelyek vezérmotívumai lehetnek Joe Biden jelenlegi amerikai elnök újraválasztási kampányának. Emlékeztetett, hogy miközben Donald Trump volt elnök Washingtonba utazott, hogy bíróság elé állítsák a 2020-as elnökválasztás megdöntésére irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatos vádak miatt, és amikor Ron DeSantis floridai kormányzót megfenyegették, hogy elvágják a torkát, amiért azt ígérte, hogy megfékezi a szövetségi bürokráciát, Biden elnök a tengerparton pihent.

Míg a republikánus elnökjelöltségéért folytatott versengés várhatóan vad lesz, Joe Biden szinte biztosan demokrata elnökjelölt lesz, még akkor is, ha Robert F. Kennedy Jr. komoly versengést próbál támasztani vele szemben a demokrata előválasztás során. A Yahoo News szerzője szerint az biztos, hogy Biden előrehaladott kora továbbra is kiemelt aggodalomra ad okot. A Demokrata Párt progresszív bázisa ugyanakkor nem ideges az elnök politikai álláspontjai miatt. Legközelebbi tanácsadói úgy vélik, hogy 

 

Biden erős pozícióban van az újraválasztás megnyerésére, különösen, ha Trump lesz az ellenfele.

 

Mindehonnan a „Bidenomics” fog folyni

A Bidenomics nem annyira egyetlen koherens politika, mint inkább egy hangulat, az amerikai gazdaság optimista szemlélete, amely a Fehér Ház reményei szerint az elnököt egy második hivatali ciklushoz segíti. 

A Bidenomics azokra a dollármilliárdokra utal, amelyeket Biden a zöld energiába, az infrastruktúrába és a félvezetőgyártásba fektetett. Igaz, a legtöbb amerikai továbbra is pesszimista a gazdasággal kapcsolatban, 

a munkanélküliség azonban történelmi mélyponton van, 

a növekedés meghaladja a várakozásokat, a bérek emelkednek, és a recesszió egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

A „MAGA-republikánusok” is szóba kerülnek 

A 2022-es kongresszusi félidős választások előtt Biden rendszeresen „MAGA-republikánusoknak” nevezte ellenfeleinek egy részét, utalva arra, hogy a GOP-ot milyen alaposan magával ragadta Trump és a trumpizmus. A MAGA-republikánusok 

Biden szerint egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz a republikánusokhoz, akikkel évtizedekig dolgozott együtt a szenátusban. 

Joe Biden szemében ők azok, akik illegálissá tennék az abortuszt, megnehezítenék a feketék szavazását és lazítanának a fegyvertartásra vonatkozó korlátozásokon, miközben továbbra is azt állítják, hogy Trump nyerte meg a 2020-as elnökválasztást.

Lágy indítás

Joe Biden videós bejelentéssel indította el 2024-es újraválasztási kampányát, akárcsak 2020-ban. De míg az előbbi kampányt a koronavírus és a nagy összejövetelekre vonatkozó korlátozások határozták meg, addig most semmi sem akadályozza meg a jelölteket abban, hogy 2024-ben úgy kampányoljanak, mint a világjárvány előtt. A tudósító szerint hivatalban lévő elnökként Biden olyan előnyt élvez, amelyet egyetlen republikánus kihívója sem: a Fehér Házat. 

Egyes demokraták agresszívebb kampányra szólították fel Bident,

ami szerintük segítheti a szavazók (és adományozók) lelkesedését. Ugyanezek az aggodalmak már felmerültek 2022-es félidős választások előtt, amikor többen kritizálták Bident, amiért nem kampányol eléggé. Nazaryan szerint Biden figyelmen kívül hagyta ezeket a kritikusokat, ugyanakkor a demokraták végül országosan jobban teljesítettek, mint sokan várták, így valószínűleg ezúttal sem hallgat a felszólításokra az elnök.

Az életkor kérdése is forró téma lesz 

Joe Biden tavaly ősszel töltötte be 80. életévét, ezzel ő lett az amerikai történelem legidősebb hivatalban lévő elnöke. Míg Trump 77 éves, a többi republikánus előválasztási jelölt majdnem fele annyi idős, mint az elnök. A tudósító szerint ez nehezítheti Biden dolgát,

ugyanis minden botlása vagy téves állítása emlékeztetőül szolgál 

az előrehaladott korára.

A Yahoo News és a YouGov által tavaly tavasszal végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 68%-a, köztük a demokraták 48%-a, úgy vélte, hogy Biden túl öreg egy újabb elnöki ciklushoz. Biden tehát nem ússza meg a fárasztó kampányturnét, amint elkezdődik az általános választási szezon. Szüksége lesz a fiatal szavazókra is: a szerző szerint Biden kampányában a fiataloknak olyan témákkal fog udvarolni, mint a klímaváltozás, a fegyvertartás kérdése és a gazdasági lehetőségekkel kapcsolatos politika.

Trump erősebb lehet, mint amilyennek látszik

A közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják, hogy 

 

az utolsó dolog, amit a legtöbb amerikai akar, az a Trump-Biden visszavágó.

 

Mégis, egyre inkább úgy tűnik, hogy pontosan ezt fogják kapni.

Biden és tanácsadói mindenesetre pozitívan látják az esélyeiket ezen az összecsapáson, míg egy fiatalabb republikánus jelölt indulása esetén jobban aggódnának. Ismeretes, hogy Trumpot a héten vádolták meg a 2020-as választások utóéletében játszott szerepe miatt. Nazaryan szerint ez hatalmas hátrány a volt elnöknek, ugyanis a választási év közepén tárgyalásról tárgyalásra kell majd járnia, és potenciálisan hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Ugyanakkor amerikaiak milliói mondják, hogy csakis Trumpra fognak szavazni. 

Ebben az esetben pedig a kísértés, hogy ellenfelei alábecsüljék Trumpot, veszélyes lehet, amint azt Hillary Clinton 2016-ban meg is tapasztalhatta. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Biden és Trump holtversenyben áll a szavazók körében, mindketten 43 százalékon állnak.

2024 tehát nem biztos, hogy olyan sétagalopp lesz Bidenék számára, mint amilyennek néhány demokrata elképzeli. A tudósító arra is felhívta a figyelmet, hogy 

 

Barack Obama volt elnök állítólag figyelmeztette Bident 

 

a Fehér Házban a múlt hónapban, hogy ne bízza el magát a Trumppal szembeni lehetséges visszavágó ügyében.

***

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 19. 14:34
A biztos bukta, függetlenül az ellenféltől..
Aerion
2023. augusztus 18. 11:27
Semmi gond, majd kétszerannyi halott fog szavazni, mint 2020-ban, vagy háromszor annyi, vagy négyszer, és minden okés lesz.
bajai__
2023. augusztus 07. 07:11
Nem az életkor a fontos, hanem a szellemi, fizikai állapot.
FreedomEva3
2023. augusztus 06. 23:22
Ennek a szerencsétlenek sem lennék a testőre. Hülye feladat, amikor loveszet helyett a pelenka használatot kell gyakorolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!