Hajszálon múlt a magyar turista élete Horvátországban

2023. augusztus 09. 10:27

A pókhal mérgére nincs ellenszer.

2023. augusztus 09. 10:27
null

Kis híján szörnyű véget ért a felhőtlennek induló vakáció a horvát tengerparton, amikor egy magyar férfi kiszállt a hajóból – írta a Blikk.

Csak egy kis szúrás volt, aztán öt perc múlva már zsibbadás, elviselhetetlen fájdalom”

– írta le az esetet a férfi a lapnak. Óriási szerencséje volt, hogy a helyiek nem csak a segítségére siettek – köztük egy 20 éve ott élő magyar nő, Elvira –, de azt is tudták, hogyan kell ellátni a sérülést. A pókhal marása ugyanis halálos is lehet – írta a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A férfi családjával Elviáréktól bérelt motorcsónakot, amellyel kihajóztak az egyik közeli öbölbe Rab sziget mellett. „Amikor megálltunk, kidobtam a horgonyt, aztán kiugrottam a hajóból, hogy megnézzem, rendesen beakadt-e a vasmacska. Abban a pillanatban, ahogy leért a lábam, egy csípést éreztem. Olyan volt, mint amikor egy tövis szúrja meg az ember lábát. Aztán már éreztem is az egyre erősödő fájdalmat.

Kicsit később kiderült, hogy a pókhal mérgének nincs ellenszere, csak a szervezetében és a forró vízben bízhat az ember”

– mesélte a szerencsétlenül járt férfi. Antihisztamint kapott és még néhány injekciót, de a forró víz segíthetett igazán neki, ugyanis a pókhal mérge forróvízben gyorsan bomlásnak indul. Ilyen esetben a megszúrt testrészt forró vízbe kell mártani, avagy tűz fölé tartani, mert ez meggátolja a méreg terjedését. A férfi másnapra jobban lett, így a család a hátralévő pár napot is a tengerparton töltötte – írta a portál.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Tahsin Ceylan / Anadolu Agency via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2023. augusztus 09. 18:26
Kész horror ez a horvát tengerpart.
pandalala
2023. augusztus 09. 16:51
egy kis ismertető erről a mérgeskéről : -- https://www.origo.hu/tudomany/20200824-az-apro-es-sekely-vizekben-elo-pokhal-okozta-a-spanyol-kamasz-halalat.html
need-info
2023. augusztus 09. 16:48
Kemény bőr szandálban kell mászkálni a parton, úszni pedig a legjobb egy könnyű cipőben. Már egy sima rosszul lépés a sziklákon is csúnyán felvághatja a talpunkat.
ferencz23
2023. augusztus 09. 16:15
Tűz fölé tartani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!