Francia jogászprofesszor: Készülni kell a Soros utáni Európára!

2023. augusztus 25. 11:31

Alberto Alemanno szerint a Soros-szervezetek által hagyott űrt hamarosan jobboldali, keresztény-konzervatív adományozók tölthetik be.

2023. augusztus 25. 11:31

A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) azon döntése, hogy európai tevékenységének nagy részét megszünteti, sokakat meglepett – köztük az alapító Soros György számos ellenségét is – olvasható Alberto Alemanno francia jogászprofesszor Politicón megjelent véleménycikkében. Alemanno szerint 

történelmileg egyetlen más alapítvány sem tett többet az európai civil társadalom kiépítéséért és támogatásáért. 

Miután kezdetben a vasfüggöny mögött – többek között Soros szülőhazájában, Magyarországon – bátorította a másként gondolkodókat, ma már nehéz olyan jól működő nonprofit szervezetet találni az Európai Unióban, amely ne részesült volna valamikor az alapítvány támogatásából. A professzor úgy véli: az OSF-nek az uniós civil társadalomban való masszív strukturális jelenléte miatt – amely az évente kiosztott 1,5 milliárd euró körülbelül egy nyolcadát teszi ki – a kivonulás számos nonprofit szervezet túlélését fenyegeti, amelyek közül sokan demokratikus őrszemként működnek.

„A legrosszabbkor jött”

Alemanno szerint a Soros-féle visszavonulás nem is jöhetne rosszabbkor az európai projekt számára, mivel azt a nacionalista és populista pártok támadják, amelyek elutasítják a blokk alapvető „nyitott” értékeit, és amelyek hamarosan mentesülni fognak attól az ellenőrzéstől, amelyet az OSF által támogatott szervezetek igyekeznek gyakorolni. De ez még nem minden, mivel az OSF finanszírozása által hagyott űrt 

hamarosan jobboldali keresztény-konzervatív adományozók tölthetik be. 

Az ilyen adományozók már most is jelen vannak olyan országokban, mint Lengyelország és Olaszország, hogy támogassák az abortusz- és LMBTQ+-ellenes szervezeteket. A professzor szerint Soros kivonulásnak köszönhetően a következő, 2024 júniusában esedékes uniós választások előtt könnyebb dolguk lesz.

Nyitókép: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska-2
2023. szeptember 01. 07:17
Szorosra már nincs szükség. A CIA átveszi. Az amcsi demokrácia iránti kereslet csökkent. Eladói egyre nehezebb.
KBA98
2023. augusztus 25. 17:32
Miért? Megszűnik ez a mocskos család?
Kamcsatka5
2023. augusztus 25. 16:15
férget megeszik a Férgek!
falcatus-2
2023. augusztus 25. 16:09
Ugandai Bubu 2023. augusztus 25. 14:52 Errefelé esetleg a klímaváltozásra kellene készülni .." melyikre ? A "felmelegedésire" vagy a "lehülésire"? ..és hogyan? Ugandában hogyan készülnek, meghágják a termodinamika alaptörvényeit, mint Bubu próbálkozott itt mosolyfakasztó szamárságával a múlt héten?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!