Ferenc pápa a tengerbe veszett migránsokról: az emberiség vérző sebei

2023. augusztus 13. 15:39

Az év eleje óta már közel kétezer Európába tartó migráns halt meg a Földközi-tengeren.

2023. augusztus 13. 15:39

Fájdalomnak és szégyennek nevezte az év eleje óta a földközi-tengeri migrációs útvonalon életüket veszítő emberek halálát Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap

A katolikus egyházfő emlékeztetett, hogy

 a legutolsó hajóbalesetben 41 ember halt meg.

„Imádkoztam értük. És fájdalommal és szégyennel állapítjuk meg, hogy az év eleje óta már közel kétezer férfi, nő és gyerek halt meg ezen a tengeren, miközben Európát igyekeztek elérni” – jelentette ki Ferenc pápa, aki társadalmunk nyílt sebének nevezte a földközi-tengeri útvonalon történő tragédiákat.

Kijelentette, bátorítja a politikai és diplomáciai erőfeszítéseket, melyek a szolidaritás és a testvériség szellemében keresnek orvoslást, és azokról is szólt, akik a hajótörések megelőzésén és a migránsok mentésén dolgoznak.

Ferenc pápa a Tunézia partjainál történt hajószerencsétlenségre utalt, melynek négy túlélője szerdán érte el Olaszország partjait. Tunéziából indultak el 45-en, de csónakjuk majdnem azonnal felborult. A pápa a nemzetközi migrációs szervezetek adatait idézte, melyek szerint 2023-ban mintegy kétezren vesztek már a tengerbe az észak-afrikai és az európai partok között.

Ukrajnáért is imádkozott

Ferenc pápa beszédében imádkozott Ukrajnáért, megbékélést sürgetett az erőszak és harc pusztította Kamerunban, és megemlékezett a Hawaii-szigeteken kitört tűzvész áldozatairól is.  

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik