Elképesztő megfejtéssel állt elő a The Guardian – a lap szerint „Orbán felhívása a gyermekvállalásra ártó szándékot takar”

2023. augusztus 07. 10:11

A szerző szerint a magyar kormányfő ellenséges érzületet szít a bevándorlással szemben. Többek között.

2023. augusztus 07. 10:11
ORBÁN Viktor

A Guardian cikke szerint a natalizmus, azaz a születési arányok növelésének politikája világszerte a csökkenő születési arányok miatt újraéledt. Magyarország miniszterelnöke, 

Orbán Viktor a jobboldali natalizmus egyik kiemelkedő alakja lett, 

aki az ország népességének növelését célzó intézkedéseket szorgalmaz. Orbán natalista intézkedései közé tartozik a jövedelemadó elengedése a legalább négy gyermeket nevelő nők számára, a nagyobb családok ösztönzése céljából, írja Kenan Malik.

Orbán eszerint elutasítja a népességfogyás bevándorlással való megoldásának gondolatát, és azt Magyarország identitásának és értékeinek eróziójával hozza összefüggésbe. 

Orbán a faji identitás és a nyugati civilizáció megőrzését a születésszám növekedéséhez köti, és ellenzi a nem európai bevándorlást, 

különösen a muszlim közösségekből érkezőket, „betolakodóknak” bélyegezve őket – írják.

Hozzáteszik: a natalista politika támogatása mellett Orbán és más magyarországi és lengyelországi jobboldali konzervatívok a hagyományos nemi szerepeket is szorgalmazzák, elriasztják a nőket a karrierépítéstől, és az otthon maradás mellett érvelnek. A gyermekgondozás kiterjesztését az anyaság szerepének leértékelésének tekintik, és gyakran korlátozó álláspontot képviselnek olyan kérdésekben, mint az abortusz, a fogamzásgátlás és az LMBTQ-jogok.

A szerző szerint összességében, bár a csökkenő születési rátával kapcsolatos aggodalmak jogosak, a kritikusok szerint a jobboldali natalista politika, ahogyan azt Orbán Viktor Magyarországa példázza, 

fokozhatja a bevándorlással szembeni ellenséges érzületet, elősegítheti az identitás megosztó felfogását, és korlátozhatja a nők és az LMBTQ közösség jogait.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 318 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. augusztus 10. 22:56
“Elképesztő megfejtéssel állt elő a The Guardian – a lap szerint „Orbán felhívása a gyermekvállalásra ártó szándékot takar”” - a címe a cikknek. Ehhez képest a The G. cikkének a címe nem pont ez, hanem: “A konzervatív ajánlások a nők számára, hogy több babát vállaljanak, kártékony indítékokat rejtenek.” (Wiki) Ami azért érdekes, mert kicsi a különbség, de aki érti a nyelvet, az nem keverné össze a kettőt, mert a kártékony indíték nem okvetlen ártó szándék következménye. Magyarán Orbán nem akar azzal ártani, hogy a nőket a kinder-küche-kirche háromszögbe szorítaná vissza, de ettől még kárt okozna vele, ha megvalósulna. Ott nem reagálok (Ficsak), de persze a nagyobb szülési kedv, ha megvalósulna, valóban korlátozná a nők karrier-lehetőségeit, és ez így van még akkor is, ha tényleg nem zárja ki azt teljesen. A másik megjegyzésem, h a demográfia jelenségeit tartósan nem lehet szülés ösztönző politikával befolyásolni, vagyis Orbán erőlködése csak propaganda (és idő és pénzpocsékolás).
kukasmacska
2023. augusztus 10. 09:38
Kenan Malik Nyilván teljesen véletlen, hogy nem John Smith vagy Brett Taylor.
Krupp Skya
2023. augusztus 08. 08:03
Ennek az újságnak jobb név lenne a Gárgyul N.
de France
2023. augusztus 07. 19:01
Mirrmurr : nem egészen úgy van ahogy mondod, ahogy elképzeled. A migránsok egy része véglegesen abban az országban marad, ahol évekig élt, dolgozott. Akkor még nem is beszélek a klímaváltozásról, arról hogy néhány év múlva olyan hőség lesz egyes országokban, hogy azokból el kell menekülni, nem oda visszatérni. Amit te tévesen jó emberkedésnek hívsz, az a nemzetközi jog : az Emberi Jogok Európai Konvenciója szerint (8. cikk) minden embernek joga van családban élni, beleértve a migránsokat. Ha legális papírral, elég anyagi forrással rendelkeznek, joguk van családjukat, kiskorú gyermeküket áthozni abba az országba, ahol dolgoznak. Ehhez NEM kell az adott ország állampolgársága. Így van ez Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban...EZ EGY NEMZETKOZI JOG. Ha ez vissza lesz utasítva, az ügyvédek veszik kézbe a dolgot, akár külföldi Bíróságnál. Amit írsz nem felel meg se a valóságnak, se a realitásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!