BBC: az oroszok rendszeresen kínozzák az ukrán hadifoglyokat

2023. augusztus 16. 14:09

Ukrán foglyok személyes beszámolóit gyűjtötte össze a brit közszolgálati csatorna, amely újabb bizonyíték arra, hogy az oroszországi fogolytáborokban szisztematikusan követnek el háborús bűncselekményeket.

2023. augusztus 16. 14:09
null
Maráczi Tamás

A BBC egy tucat interjút készített olyan volt ukrán katonákkal, akik fogolycsere keretében szabadultak az Azov-tenger mellett fekvő orosz város, Taganrog 2-es számú hadifogolytáborából. Itt őrzik azokat az ukrán foglyokat, akik előzetes letartóztatásban várják büntetőperüket. 

Az interjúkban elhangzó beszámolók közös eleme, hogy 

a hadifoglyokat az orosz fogvatartók rendszeresen fizikai és pszichológiai bántalmazásnak vetik alá, 

a rabok nem kapnak megfelelő élelmet, a sebesültek számára az intézmény nem biztosít megfelelő orvosi ellátást – az orosz büntetés-végrehajtási intézetben nyíltan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot, amely a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozza.

A taganrogi táborba a háború megkezdése óta az orosz kormány nem enged be külföldi megfigyelőket, az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt szakemberei sem tudtak bejutni oda. Az orosz védelmi minisztérium folyamatosan cáfolja a hadifoglyokkal való rossz bánásmód vádjait, a BBC a konkrét információk alapján összeállított kérdéseire a tárca nem válaszolt.

Az orosz-ukrán fogolycserék során eddig 2500 ukrán hadifogoly szabadult ki, emberi jogi csoportok szerint mintegy 10 ezren lehetnek még jelenleg orosz fogságban. 

A kiszabadult ukrán foglyok túlnyomó többsége állítja, hogy az orosz fogvatartók megkínozták.

Artem Szerednyák

Az Azov alakulat tavaly májusban fogságba esett 27 éves főhadnagyát szeptemberben szállították át Taganrogba. Az érkezéskor kopaszra nyírták a zuhanyzás közben az őrök gumibottal ütötték őket. A kihallgatások során rendszeresen megverték, elektrosokkolták különböző testrészeinél – mint a BBC-nek elmondta, az orosz őrök kivételes brutalitással bántak az Azovhoz tartozó rabokkal. Addig verték őket, míg azt és úgy nem vallották, amit a kihallgató tiszt hallani akart. 

Szerhij Rotcsuk

A 34 éves szintén az Azov ezred főhadnagya volt, egy héttel Szerednyák után került Taganrogba. Mint a brit holnapnak elmondta, a tetoválásai miatt kapott számtalanszor verést; az orosz kihallgatók minden tetoválásban náci jelképeket láttak, az orosz propaganda szerint az Azov katonái mind nácik voltak. Rotcsuk testére egy holló és a Csillagok háborújából ismert jedi jelkép volt felvarrva, 

ezeket mind náci szimbólumnak nézték, külön fenyítés járt érte. 

A volt hadifogoly állítása szerint állandó stresszben tartották őket a táborban, sok rab a kínzások, bántalmazások hatására aláírta az előre elkészített beismerő vallomását, de az amiatt kiszabott büntetés miatt végül nem jártak jobban. Mások annyira összetörtek, hogy öngyilkosságot kíséreltek meg.

Rotcsuk is azt állítja, hogy naponta verték őket, őt külön

többször elektrosokkolták, majd az ellenállását úgy akarták végleg megtörni, hogy két hónapra egy magánzárkába helyezték. 

A volt rab szerint az orosz orvosok ritkán látogatták meg őket, de akkor sem feltétlenül segítettek a bajaikon. Az ételadagok nagyon kicsik voltak, és tápláló ételt alig kaptak – Rotcsuk fél éve alatt 20 kilót fogyott.

Irina Sztohnij

A 36 éves katonai orvos szerint az orosz táborban szándékosan alultáplálták őket, hogy az ellenállás lehetőségét a minimálisra csökkentsék, és ezzel lehet magyarázható az is, hogy alig engedték ki őket az udvarra, hónapokig folyamatosan rács mögött tartózkodtak.

Az őrök rendszeresen a hajuknál fogva rángatták a női foglyokat, megalázóan beszéltek velük, és sokszor tettlegesen fizikailag is bántalmazták őket. 

Denisz Hajduk

A 29 éves katonai orvos az Azov ezred sebesültjeit ápolta. Az oroszok azzal vádolták, hogy orosz foglyokat kínzott, ok nélkül amputálta tagjaikat, kasztrálta őket – ezt az ukrán mindvégig tagadta. Mint elmesélte, Taganrogban 

az őrök sokszor úgy megverték őket, hogy felállni tudtak már a földről. 

Őt többször elektrosokkolták, hogy beismerő vallomás tételére kényszerítsék. Amikor a fogolycsere keretében szabadult, a börtön alá akart vele íratni egy papírt, hogy a testén látható külsérelmi nyomok egy baleset következményei – ezt nem írta alá.

--

Nyitókép: Az Azov ezred foglyainak hozzátartozói követelik szeretteik szabadon bocsátását Kijev utcáin 2022 karácsonyán  (forrás: Sergei SUPINSKY / AFP)

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katedralista1957
2023. augusztus 16. 21:08
Sajnos már egy szavukat sem lehet elhinni, annyit hazudoztak
Kiscsiga
2023. augusztus 16. 18:50
A háborús bünős ukrán nácik rinyálnak a bánásmód miatt. Ennyi erővel a zsidók is kérjenek bocsánatott a holokauszt miatt.
elégia
2023. augusztus 16. 17:22
Az ukránok meg megteáztatják az oroszokat, amit tangában szolgálnak fel kijevi balettáncosnők.
Józsi6
2023. augusztus 16. 17:16
Nem tetszik az amerikai és izraeli módi? ENSZ, ott kell panaszkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!