A „győzelem napját” ünneplik Afganisztánban

2023. augusztus 15. 08:46

A tálib hatalomátvétel második évfordulóját ünneplik.

2023. augusztus 15. 08:46
null

Hatalomra jutásuk második évfordulóját ünneplik a tálibok kedden Afganisztánban. Helyszíni beszámolók szerint a Kabul körüli katonai ellenőrzőpontokon felvonták a radikálisok zászlaját, a tálib mozgalom bölcsőjének számító Kandahárban, illetve a fővárosban és az északnyugati Herátban pedig kisebb katonai parádékat tartanak.  

A „győzelem napja” 

Kabulban emellett az oktatási minisztérium is ünnepséget szervez a tálib kormányzat által „győzelem napjának” nevezett esemény alkalmából. Több, a sajtónak nyilatkozó afgán fejezte ki elkeseredését az országot sújtó humanitárius válság miatt, azonban kiemelték: a radikálisok hatalomátvételét követően 

az ország biztonsági helyzete javult.   

Az ENSZ szakértőinek egy csoportja mindazonáltal hétfőn is figyelmeztetett: a tálibok nagyon sok, a hatalomra jutást követően tett ígéretüket nem tartották be, egyebek között a nőkre vonatkozókat sem. Hatalomra jutásuk után a tálibok hangsúlyozták, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú törvénykezéséhez, de azóta számos korlátozást vezettek be: egyebek között szakállnövesztésre kötelezték a kormányzati alkalmazottakat, és ismét kötelezővé tették a nők számára az egész testet elfedő köntös viselését. Korlátozták a lányok iskolába járását is: az oktatást csak a hatodik osztályig engedik meg.   

A hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi – főleg amerikai – bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt (3705 milliárd forint).   Segélyszervezetek, köztük a Save the Children és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) az évek során többször hívták fel a figyelmet a súlyosan romló humanitárius helyzetre.

(MTI)

Nyitókép: Elise Blanchard / AFP

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. augusztus 15. 10:43
Balfasz Bidé szobrát avatták Herátban,akit egy szandállal hazazavartak a kecskepásztorok.
Málaga21
2023. augusztus 15. 10:40
Miért ne ünnepelnének? Úgy rúgták picsán a "világ urát", hogy az taknyán csúszott hazáig.
connorj
2023. augusztus 15. 09:54
https://mandiner.hu/kulfold/2022/10/afganisztan-talibok-taliban-zsinagoga-kulfold-kulpolitika-tolerancia
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 15. 09:45
>>>salamonhiihii-2 2023. augusztus 15. 09:18 Na most sokan tudtuk ,hogy a Talibok felrugjak az egeszet.Igen nyilván így lesz majd, hirtelen a kecskebaszó vademberek nem sariát akarnak<<< 1. Tudtátok és mégis tétlenül néztétek. 2. Ez a kecskebaszózás olyan progresszív sokszínű, a fartúró vagy a homár pejorizáló szavakat használók ellen azért egy kis sárija néha nem jönne rosszul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!