Újabb szimbolikus gesztus: Ukrajna ezentúl december 25-én ünnepli az ortodox karácsonyt

2023. július 16. 07:43

Az új törvénytervezet célja, hogy az ország megszabaduljon az orosz örökségtől.

2023. július 16. 07:43

Pénteken megszavazott az ukrán parlament egy döntést, amelynek értelmében ezentúl január 7. helyett december 25-én ünneplik az ortodox karácsonyt.

A Volodimir Zelenszkij elnül által benyújtott törvénytervezet célja az volt, hogy Ukrajna „megszabaduljon az orosz örökségtől”. A három nagy ukrajnai ortodox egyház közül kettő már döntött arról, hogy áttér a Gergely-naptár használatára. 2017-ben december 25-öt munkaszüneti nappá nyilvánították.

A Moszkva és követői által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) még nem kommentálta a változást. Ők az ünnepeket továbbra is az Oroszország által használt Julianus-naptár szerint tartják meg. A dél-ukrajnai Krím félsziget 2014-ben történt bekebelezése óta Ukrajna igyekszik az őt a Szovjetunióhoz és az orosz múlthoz kötő szálakat elvágni. A tizenhat hónapja tartó invázió csak megerősítette ezeket a törekvéseket.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon-v-2
2023. július 16. 10:56
Hát ahogy gondolják. És ?.... Szerintem őket nem érdekli és nem is tudják, hogy pld.mi mikor tartjuk.... Ez a részükről csak egy nyalom a fagyit .... de mi van ha pld. előbb - utóbb visszanyal a fagyi ? Lapozzunk.
Bika57
2023. július 16. 10:08
Nekik már nemlesz karácsony, csak ha Gergőt elcsábitják.
Obsitos Technikus
2023. július 16. 09:57
Tehát nem az ortodox karácsony lesz az ünnep, hanem a nyugati.
Uztu
2023. július 16. 09:05
Ortodoxok elleni nyílt provokáció. Mondjuk meglepett, hogy az ukik hamarabb áltak át mint a románok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!