Nyaralást tervez Dél-Európában? – Erről mindenképpen érdemes tudnia

2023. július 14. 09:23

Brutális hőhullám érkezik Észak-Afrika felől.

2023. július 14. 09:23

A Cerberus nevű hőhullám okoz extrém forróságot Dél-Európában, a hőség a hétvégén tovább fokozódik az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzése szerint.

Péntektől kezdve Európa földközi-tengeri országai egyes részein a hőség a 48 fokot is elérheti a régiót sújtó magas légköri nyomású, az antik görög mitológia alvilágának kapuját őrző háromfejű kutyáról, Cerberusról elnevezett rendszer érkezése miatt. A forróságot hozó légköri rendszer Észak-Afrika felől érkezett.

A hőhullám sújtotta országok vészhelyzeti intézkedéseket készítettek elő. Athénban és más görög városokban az állami munkahelyeken és számos magánvállalkozásban változtattak a munkaidőn, hogy a legmelegebb órákat elkerüljék,

a klimatizált helyeket megnyitották a lakosság számára.

A Cerberust nyomon követő ESA arra figyelmeztet, hogy a hőhullámot Európa északi részei is érezni fogják. „Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban komoly hőhullám várható, Szicília és Szardínia szigetén 48 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet” – áll az ESA friss közleményében.

Az Északi-sarkvidéken, Norvégia északi részén, Slettness Fyrben 28,8 fokot mértek

– közölte csütörtökön az ország meteorológiai szolgálata; 1964 júliusában mérték a 27,6 fokos eddigi rekordot.

A madridi állatkert lakóit a héten fagyasztott étellel etették, hogy hűtsék a szervezetüket a hőségben. A pandák és a medvék görögdinnyés jégkrémet, a fókák fagyasztott szardíniát, az oroszlánok vödörnyi fagyasztott húst ettek.

Olaszországban televíziós hirdetésekben szólnak a városlakókhoz, hogy figyeljenek a háziállataikra, és rendszeresen látogassák idős hozzátartozóikat. Egy 44 éves milánói útépítő munka közben összeesett, majd meghalt, a boncolás eredményét még várják.

(MTI)

Nyitókép: Denis Lovrovic/AFP

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
daermon
2023. július 14. 17:21
1964 júliusában ??? Hogyhogy? Hiszen a klímakatasztrófa most aktuális!
zsellér péter
2023. július 14. 15:29
A nyár még sokáig tarthat , sőt lesz jövőre is - hirdette egykoron Skála Kópé Ez most tényleg egy hír?? Hogy meleg van délen? Hobot idézve : Északon rázták mert nagy a hideg Délen meg mindenki csupa ideg
nempolitizalok-0
2023. július 14. 13:43
Dél-európába júliusban és aug 20előtt menni már inkább öngyilkossági kísérlet.
Obsitos Technikus
2023. július 14. 10:13
Nem tervezek Dél-Európát :-) Nyugatot se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!