Ezért csinált Hitler árját egy félig zsidó feltalálóból

2023. július 11. 06:48

Egy idő után a feltaláló egész családját mentesítették a zsidótörvény alól.

2023. július 11. 06:48

Több olyan feltalálóról is tudni, akiket származásuk miatt üldöztek volna a náci Németországban, de tehetségük miatt mégis nagy becsben tartották őket. Közülük az egyik a félig zsidó Arthur Imhausen, aki az 1930-as években feltalálta a szénből készült szintetikus vajat, majd nagyüzemben gyártotta is azt. Ez az eljárás nagyon jól jött a háború sújtotta Németországnak. 

Imhausen 1936-ban alapította meg cégét, amelyre a nácik is felfigyeltek. Az üzem megnyitóján Hermann Göring is részt akart venni, akinek tanácsadója, Wilhelm Keppler felhívta a figyelmét a feltaláló származására.

Keppler beszélt Hitlerrel is arról, hogy mentsék fel a nürnbergi törvények alól a tehetséges férfit, aki azt mondta,

ha Imhausen valóban feltalálta ezeket a dolgokat, akkor árját csinálnak belőle.

Később nem csak őt, de egész családját felmentették a zsidótörvények alól – írja a német Waahr.

Nyitókép: Kramer / United Archives/Kramer / mauritius images via AFP

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. július 11. 17:45
A Wehrmacht tele volt zsidó és részben zsidó katonákkal. Erről írt Bryan Mark Rigg: Hitler zsidó katonái című könyvében (University Press of Kansas, 2002) A legmagasabb rangú közülük Erhard Milch Feldmarschall (tábornagy) volt, Göring helyettese a légierőnél. A félzsidó Helmut Wilberg például szintén a Luftwaffe-nél volt tábornok. A szerző témában második kötete (Hitler zsidó katonáinak életrajzaiból) fülszövegében azt írja: „Százötvenezerre tehető azoknak a zsidó és részben zsidó katonáknak a száma, akik a második világháború során a német véderőnél szolgáltak.” A főtisztek közül 77 volt zsidó származású, közülük 25 tábornok. Az alacsonyabb rangúak közül a legelismertebb egy olyan katona, aki a kurszki páncélos csatában hat szovjet páncélos megsemmisítésért kapott kitüntetést. (The Age, 1997. április 4.)
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 11. 10:39
Hitler zsidó, neve: Schicklgruber. Magyarország vezetője, Edmund Veeseayer, francia zsidó. Magyarországon deportáló tiszt Adolf Eichmann vallásos zsidó. Sorosz György aki zsidókat nyomott fel Eichmannak zsidó. Adolf Hitler felesége, Eva Braun zsidó. Szálasi Ferenc zsidómentő felesége Lutz Gizella zsidó színésznő. Amúgy olvasgassák a nácik neveit!: Echte askenázi zsidónevek. Mind!
Ergit
2023. július 11. 09:40
Szükség törvényt bont.
pipa89
2023. július 11. 08:19
Szintetikus vaj. Nos, szívesen venném, ha a Mandin valaki utána nézne az Iratkapocs Projektnek (Gemkapocs projekt), amely keretében számos náci kutatót és csoportot mentettek át a jenkik a tengeren túlra. Többek között a NASA első igazgatóját, a rakéták atyját, Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braunt (1912-1977), akinek a feladata a hidegháborús űrverseny megnyerése volt. Nyilván lehetett a náciknál zsidó kutató, de a jenkiknél is egy náci kutató. Mikor melyik birodalomnak éppen mire és kire van szüksége...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!