Erdogan hisz abban, hogy Oroszország vissza fog térni a gabonaegyezményhez

2023. július 21. 17:56

A török elnök szerint az ukrán gabonaexportról szóló megállapodás vége újabb migrációs hullámokhoz vezethet.

2023. július 21. 17:56
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Recep Tayyip Erdogan török elnök meggyőződését fejezte ki pénteken, hogy Oroszország vissza fog térni az orosz-ukrán fekete-tengeri gabonaegyezményhez, amelyet Moszkva a hét elején felmondott.

Erdogan a Perzsa-öböl menti és észak-ciprusi körútjáról hazatérőben a repülőgépen nyilatkozott török újságíróknak. Az NTV török hírtelevízió pénteki beszámolója szerint a török államfő rámutatott: az ukrán gabonaexportról szóló megállapodás vége az élelmiszerárak globális emelkedéséhez, valamint néhány térségben éhínséghez, annak következtében pedig

újabb migrációs hullámokhoz vezethet egy sor más hatás mellett.

A török vezető jelezte: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „körbejárják” a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását. A diplomácia minden eszközét fel fogják használni – hangsúlyozta.

A török államfő egyúttal sürgette a nyugati országokat,

lépjenek az orosz elvárásokat illetően annak érdekében, hogy Moszkva visszatérjen az egyezményhez.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn közölte, hogy Oroszország nem újítja meg a hétfő éjfélkor lejáró szerződést.

Hozzátette ugyanakkor: „amint a (megállapodások) Oroszországra vonatkozó része teljesül, Oroszország azonnal visszatér a megállapodáshoz”.

Ezt is ajánljuk a témában

Moszkva előzőleg közölte, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén az egyezség része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna a gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben csaknem 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

(MTI)

***

Nyitókép: NurPhoto via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jospehe998
2023. július 21. 21:51
Milyen élelmiszer? Az csak álca volt hogy fegyvereket vigyenek Ukrajnába. Nem is csoda hogy az oroszok el akarnak süllyeszteni minden Ukrajnába tartó külföldi hajót.
falcatus-2
2023. július 21. 20:17
A nyugat nem hajtotta végre az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások megszüntetéséről szóló megállapodásokat. Szokás szerint megint csaltak, hazudtak. Szokásuk szerint a vazallus globális sajtót telehazudva mindent az oroszokra fognak kenni.
Zsolt75
2023. július 21. 19:58
A minszkit is milyen jól betartották. Ezt is. Jogosan gondolhatja putyin, hogy majd ha ló legel a sírjukon.
Titi
2023. július 21. 19:33
Szerintem csak akkor fogja ismét aláírni, ha betartják az oroszoknak tett ígéretet. Az unió, az amcsik, és az ukránok közösen jól átvágtak mindenkit. Persze az amerikaiak, az ukránok jól jártak, de senki más nem. Akkor is az éhező országokra hivatkoztak, de az ígért gabonának csak a töredéke ment oda. Minket pedig elöntöttek a szemetes, mérgezett terményeikkel. Mi, személy szerint is majdnem tönkre mentünk! Mert elhittük, hogy tényleg csak átviszik az országon a gabonát. Közben a nagyfejszék itthon is jól bevásároltak a félárú ukrán/amcsi terményből. Tőlünk nem vettek semmit! Májusban tudtuk nagyon keservesen eladni a forgót, kukoricát, mert mindenhol tele voltak a raktárak. Csak arra a hírre mozdultak meg a felvásárlók, hogy minden Ukrajnából érkezett gabonát szigorúan megvizsgálnak. Szóval csak akkor lehet hinni a triumvirátusnak, ha előre törvénybe foglalják amit kérünk, bár azt is felülírhatják bármikor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!