Elképesztő pazarlás: 200 millió vakcinát dobnak ki a németek

2023. július 14. 07:54

Emlékeznek még a covidra? Na, most világszerte dobálják a kukába a lejáró vagy túlrendelt oltóanyagokat – utánakapargattunk, és az a helyzet, hogy Berlin csak a jéghegy csúcsa.

2023. július 14. 07:54
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Már most 83 millió adag, vagyis 1,6 milliárd eurónyi (600 milliárd forintnyi!) adófizetői pénzen vásárolt covid-vakcinát vágtak kukába Németországban, és még mindig több, mintegy 120 millió adag van nekik raktáron – írta meg a Politico. 

A brüsszeli lap részletezi is az számokat: az ország egészségügyi minisztériuma által közölt adatok szerint Németország 2022 végéig 54 millió COVID-19 vakcinaadagot semmisített meg, 2023 első negyedévében pedig további 29 milliót, de ennél lesznek még rosszabb arányok is.

Különösen, hogy a berlini kabinet óvatos ködösítésbe kezdett a transzparencia legnagyobb dicsőségére

, például a minisztérium nem közölt vakcinahulladék-adatokat az idei év második negyedévére, és kijelentette, hogy a szövetségi államoknak és az egészségügyi szolgáltatóknak nem kell jelenteniük az oltóanyag-hulladékot.
Közben bekövetkezett a várható, az oltások száma zuhanórepülést vett, a június 5-i héten egész Németországban összesen 268 adagot adtak be.
A Politico megengedően előrebocsátja, a szezonális fertőzésekre való őszi felkészülős szakaszban ez a szám megnőhet, de a 83 milliós Németországban aligha fog elfogyni 120 millió adag oltóanyag úgy, hogy minden egyes lakosra csecsemőtől az aggastyánig 2,3 oltás jut átlagosan.

Az egyes vakcinatípusokról a minisztérium ugyan nem közölt részletes adatokat – írja a lap, ám azt közölte, hogy a 2023 első negyedévének végére lejárt 29 millió vakcina közül 5 millió a Moderna, 18 millió a BioNTech/Pfizer, további 6 millió pedig a Novavax gyártótól való.

Ebből a Politico kiszámolta, hogy a 2022 végén lejárt adagok és a fennmaradó 120 millió fel nem használt adag hasonló megoszlását feltételezve

a fel nem használt vakcinák összértéke nagyjából 4 milliárd euróra tehető a 19 eurós kiszivárgott darabárak alapján.

 Vagyis a németek mintegy 1500 milliárd forintnak megfelelő pénzt költöttek el olyan oltóanyagokra, amelyek végül a kukában végezték.

Ez azonban valóban csak a jéghegy csúcsa.

Lakosságarányosan hasonló vagy még rosszabb cipőben jár Svájc, ahol mindössze 8,6 millióan laknak, februárra mégis 14 millió adag vakcinát pusztítottak el, noha ők legalább 3,2 milliót eladományoztak gyorsan szegényebb országoknak.

Dél-Afrikában ez a szám 28 millió adag; ez szintén milliárdos tétel lehet, nem dél-afrikai randban, hanem kőkemény amerikai dollárban.

Az NBC News korábbi értesülései szerint az amerikaiaknál csupán tavaly júniusig 83 millió adag vakcina került a szemetesbe. 
Az is kiderült, hol nem használták fel a legtöbbet: Oklahoma a kapott vakcinák 28 százalékát dobta ki, Alaszka 27 százaléknyit, vagyis több mint minden negyedik oltóanyagot.

Az Airfinity nevű globális egészségügyi megfigyelő szervezet úgy becsülte még bőven a járvány lecsengése idején, tavaly kora nyáron, hogy mintegy 1,1 milliárd oltóanyagot kellett kukába dobni világszerte. Ez, ha csupán a német átlaggal számolunk, már lassan kiadja egy kisebb ország éves nemzeti bruttó össztermékét.

Érdemes hozzátenni: nem csak a vakcinák beszerzése volt igen költséges, de a megsemmisítésük sem lesz ingyen.

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. július 17. 21:32
Ez annyi, mintha a zorbán 25 millió fel nem használt oltást dobna ki. Ennél alig volt több az összes leszállított oltás, amiből a kurcsány 5 millió kínai ellen uszított, szabotázst követett el legalább 2 millió ellen, amikor nem volt más, mert Ursula von der Pfizer még nem szállított.
karakter-2
2023. július 16. 22:39
Börtönben lenne a helyük, a Pfizer vezetőivel együtt. A Pfizer méreg rengeteg gyereket tett szívbeteggé. És az mRNS vakcinát támogató kutatókat, orvosokat, "szakértőket" nyilvánosan megbotoznám.
Picnic Niki
2023. július 14. 14:34
mi csak 16 ezer gatyi lélegeztetőgépet osztogatunk meg majd dobunk ki a vásárolt orosz, meg kínai vakcinákkal való kanyarban való előzést se feszegessük, mert ahogy elnézem, gazdaságilag az EU leggyengébbikje vagyunk, vagyis OV számításai kudarcba fulladtak
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 14. 13:53
Karikó Katalin semmit sem talált fel. 1974 óta tud az emberiség mRNS-t előállítani. Csak semmire sem tudta használni mert azonnal elbomlott az emberi szervezetbe. 2010-ben feltalálták grafénrácsot. Karikó azt fedezte fel ha grafén közé szorítja az mRNS-t nem bomlik le a szervezezben. ...csak azt nem tette hozzá: soha. Beépül. Azt hiszitek ti nyugatiak tudtok mindent? A vírusokat is egy orosz fedezte fel... Mi vekorvakcinát gyártottunk mert tudtuk, hogy mesterséges járvány és csak 1-2 évet kell kihúzni arra meg pont jó a vakcinák között zsákutcát jelentő adenovektor vírusokat felhasználó "oltás".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!