Biden nemzetbiztonsági tanácsadója: Ukrajnának még van mit javítania a demokratizálódás terén

2023. július 16. 20:04

Sullivan azt is megjegyezte, hogy minden országnak, amely belép a szövetségbe, bizonyos demokratikus reformokat kell végrehajtania. Szerinte Ukrajna sokat fejlődött ezen az úton, de még több reformot kell végrehajtania.

2023. július 16. 20:04
null

Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy a NATO miben állapodott meg a múlt heti csúcstalálkozón Ukrajna NATO tagságának ügyében. Sullivan elmondta, hogy kész felvenni Ukrajnát a szövetségbe, amint az ország teljesít bizonyos feltételeket – közölte a hírt a Politico.

Sullivan világossá tette, hogy a NATO-ban nagyon egyszerűen azt mondták, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van. „Komolyan gondoltuk. Ez nem képezheti vita tárgyát” – mondta Sullivan vasárnap a CBS Face the Nation című műsorában adott interjújában. Hozzátette: „Ez olyasvalami, ami mellett most mind a 31 szövetséges elkötelezte magát”.

A NATO vezetői kedden bejelentették, hogy hajlandóak meghívni Ukrajnát a szövetséghez való csatlakozásra, amint a feltételek teljesülnek és a szövetségesek beleegyeznek, azonban ez a lépés először Kijevben csalódottságot váltott ki. A bejelentést követően Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren azt írta, hogy eljött a vilniusi csúcstalálkozóra, remélve, hogy a NATO olyan szervezet lesz, amely „nem habozik, nem vesztegeti az időt, és nincs tekintettel egyetlen agresszorra sem”. „Túl sokat kérünk? – tette fel a kérdést Zelenszkij.

Ismeretes, hogy szerdán azonban az ukrán vezető visszavonta kritikáját, mondván: „Úgy gondolom, hogy a csúcstalálkozó végére nagy egységet alakítunk ki vezetőink és a biztonsági garanciák között – hozzátette, hogy ez a csúcstalálkozó sikere. Vasárnap Sullivan elismerte, hogy bár a szövetség teljes mértékben támogatja Ukrajnát, vannak olyan feltételek, amelyeket az országnak teljesítenie kell, mielőtt hivatalosan is NATO-taggá válhat, beleértve az Oroszországgal folytatott háború befejezését. Sullivan világossá tette, hogy 

 

Ukrajna felvétele addig nem történhet meg amíg tart a háború,

 

 ugyanis ebben az esetben a NATO 5. cikkelye értelmében az egész szövetség automatikusan hadviselő féllé lépne elő. 

„Ha Ukrajna belépne a NATO-ba, miközben a háború folyik, az azt jelentené, hogy a NATO háborúban áll Oroszországgal, azt jelentené, hogy az Egyesült Államok háborúban áll Oroszországgal. És sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem támogat egy ilyen forgatókönyvet” – mondta Sullivan. Azt is megjegyezte, hogy minden országnak, amely belép a szövetségbe, bizonyos demokratikus reformokat kell végrehajtania. 

 

Ukrajna sokat fejlődött ezen az úton, de még több reformot kell végrehajtania”

 

 – mondta.

Sullivan azt is megjegyezte, hogy a nap végén Biden elnök és Zelenszkij elnök együtt álltak a világ előtt, és Zelenszkij elnök azt mondta, hogy bár nem kapott meg mindent, amit akart, elégedett a NATO-csúcstalálkozó eredményeivel, és azzal a támogatással, amelyet nyugati partnereitől kap.

***

Fotó: MTI/EPA pool/Jim Lo Scalzo

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. július 17. 06:44
Közröhej!
figyelő4322
2023. július 17. 00:00
Sullivan szerint Ukrajna már valamennyit demokratizálódott? Ha volt is valami mozgás e téren, az a diktatúra irányába történt.
Obsitos Technikus
2023. július 16. 22:14
Khaki bácsi a törpe, és Rágcsa bácsi a fingós.
Nehidd El
2023. július 16. 21:19
„Túl sokat kérünk? – tette fel a kérdést Zelenszkij. --- Micsoda gerinctelen féreg, ennek még a hülye is megjátszása is szerep.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!