Szakértőt kérdeztünk arról, meddig mehet el Kína a háborús közreműködésben

2023. június 08. 09:36

Kínai tankok mehetnek a frontra – itt a harmadik világháború? Somkuti Bálint válaszol!

2023. június 08. 09:36
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

Nagyon valószínű, hogy ezek kínai gyártmányok, bár kétségtelen, vannak egészen hasonló orosz járgányok is, ugyancsak Tigris néven – nyilatkozta lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő egy minapi fejlemény kapcsán.

Megírtuk: a kínai Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing Co. által gyártott „Tigris” (Tiger) típusú páncélozott járművek álltak szolgálatba a Vlagyimir Putyinhoz lojális csecsen vezető, Ramzan Kadirov biztonsági erőinél – szúrta ki a Ukraine Weapons Tracker, és nyomán a Portfolio.hu.

Rugalmas értelmezések

Kadirov egyenesen kijelentette:

ezek a járművek a „különleges műveleti zónában,” vagyis az ukrajnai háborúban fognak szolgálatot teljesíteni.

A szakértő rámutatott, a felvételek alapján ezek az eszközök konkréten nincsenek felfegyverezve, alighanem valamiféle országon belüli rendfenntartói tevékenységre lenne szánva, s benne van, hogy a frontra való kiküldésük a kínaiak tudta és engedélye nélkül zajlik. Ahogy az ukrán fél is hasonló módon kezeli az egyes nyugati országok által ugyancsak nem harci cselekményekhez küldött eszközöket. „Fogalmazzunk úgy: az oroszok és az ukránok is rugalmasan értelmezik a fegyverek átadásáról szóló megállapodásokat” – jegyezte meg Somkuti.

Mi a kínai érdek a háború kapcsán?

Ez a mostani fejlemény ugyanakkor szerinte nem számít közvetlen beavatkozásnak, ám egy folyamat elindult. A harmadik világháború pedig már bizonyos értelemben most is zajlik, az ukrán frontot leszámítva szerencsére nem fegyverekkel vívják.

A kínai érdek mindenesetre továbbra is egy sem túl erős, sem túl gyenge Oroszország fenntartása,

ha ezt az egyensúlyt megbillenni látják, alighanem aktívabban is beszállnak a konfliktusba. Itt azonban még nem tartunk – véli Somkuti.

Érdemes megjegyezi, korábban már kínai kézifegyverek átadása is szóba került az oroszok részére, s kérdés, hogyan reagál majd minderre az Egyesült Államok, ami már Európától is egyre erőteljesebb fellépést, szankciókat vár el Kínával szemben.

Nyitókép: Twitter

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. június 08. 16:31
Ha 2014-től kezdve, 8 évvel a háború előtt óta amerikai/brit/francia/belga/cseh/lengyel/stb tankok/repülők/lőszerek mennek Ukrajnába, az nem gond. Csak az a gond, ha kínai cucc meHET, esetleg, majd valamikor, talán, ha egyáltalán Oroszországba. Az égbekiáltó. Naná.
Akitlosz
2023. június 08. 14:53
"Írta: Kacsoh Dániel Kínai tankok mehetnek a frontra – itt a harmadik világháború?" Ez hülye. Vagy rosszabb.
stug
2023. június 08. 14:37
Szenzációhajhász címadáson alapuló elemzés - semmiféle tankról nincs szó. Eddig nem úgy volt, hogy a muszkák kifogyhatatlanok a harckocsikból, a gyártást megszázszorozták és még exportálnak is?
Ma is bukik a Zorbán...
2023. június 08. 14:18
Kínának mielőbb meg kell kezdenie az oroszok katonai támogatását. A világ nem várhatja el, hogy teljesen egyedül viseljék a nyugati bolsevik terroristák elleni védekezés terheit. Hiszen, ha ők elbuknának, az a jakobinus-vókista terror még eszeveszettebb tombolását eredményezné a világban, különösen pedig Európában. Kína kötelezze el magát az antibolsevista oldalon, különben a terroristák megerősödhetnek. Természetesen a legjobb az lenne, ha a nyugati szélsőségesek sem szállítanának fegyvert a CIA-bábrezsimnek, de ha szállítanak, akkor nem szabad az orsoszokat magukra hagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!