Szakértőt kérdeztünk arról, meddig mehet el Kína a háborús közreműködésben

2023. június 08. 09:36

Kínai tankok mehetnek a frontra – itt a harmadik világháború? Somkuti Bálint válaszol!

2023. június 08. 09:36
null
Kacsoh Dániel

***

Nagyon valószínű, hogy ezek kínai gyártmányok, bár kétségtelen, vannak egészen hasonló orosz járgányok is, ugyancsak Tigris néven – nyilatkozta lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő egy minapi fejlemény kapcsán.

Megírtuk: a kínai Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing Co. által gyártott „Tigris” (Tiger) típusú páncélozott járművek álltak szolgálatba a Vlagyimir Putyinhoz lojális csecsen vezető, Ramzan Kadirov biztonsági erőinél – szúrta ki a Ukraine Weapons Tracker, és nyomán a Portfolio.hu.

Rugalmas értelmezések

Kadirov egyenesen kijelentette:

ezek a járművek a „különleges műveleti zónában,” vagyis az ukrajnai háborúban fognak szolgálatot teljesíteni.

A szakértő rámutatott, a felvételek alapján ezek az eszközök konkréten nincsenek felfegyverezve, alighanem valamiféle országon belüli rendfenntartói tevékenységre lenne szánva, s benne van, hogy a frontra való kiküldésük a kínaiak tudta és engedélye nélkül zajlik. Ahogy az ukrán fél is hasonló módon kezeli az egyes nyugati országok által ugyancsak nem harci cselekményekhez küldött eszközöket. „Fogalmazzunk úgy: az oroszok és az ukránok is rugalmasan értelmezik a fegyverek átadásáról szóló megállapodásokat” – jegyezte meg Somkuti.

Mi a kínai érdek a háború kapcsán?

Ez a mostani fejlemény ugyanakkor szerinte nem számít közvetlen beavatkozásnak, ám egy folyamat elindult. A harmadik világháború pedig már bizonyos értelemben most is zajlik, az ukrán frontot leszámítva szerencsére nem fegyverekkel vívják.

A kínai érdek mindenesetre továbbra is egy sem túl erős, sem túl gyenge Oroszország fenntartása,

ha ezt az egyensúlyt megbillenni látják, alighanem aktívabban is beszállnak a konfliktusba. Itt azonban még nem tartunk – véli Somkuti.

Érdemes megjegyezi, korábban már kínai kézifegyverek átadása is szóba került az oroszok részére, s kérdés, hogyan reagál majd minderre az Egyesült Államok, ami már Európától is egyre erőteljesebb fellépést, szankciókat vár el Kínával szemben.

Nyitókép: Twitter

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik