Betiltotta Moldova az oroszpárti pártot

2023. június 19. 16:53

A kormány szerint a Shor megpróbálja destabilizálni az országot.

2023. június 19. 16:53
null

A moldovai alkotmánybíróság hétfőn „alkotmányellenesnek” nyilvánította a kormányellenes tüntetéshullám mögött álló oroszbarát pártot, ami azt jelenti, hogy a pártot azonnal betiltják – jelentette az Euractiv.

A száműzetésben élő üzletember, Ilan Shor vezette Shor-párt hónapok óta tüntetések élén áll az Ukrajnával határos országban. Az Izraelben élő Short a Nyugat és moldovai kormány azzal vádolja, hogy megpróbálja destabilizálni Moldovát, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig szankciókat is vezetett be ellene.

A bíróság döntése értelmében a párt a határozat kihirdetésének pillanatától feloszlottnak minősül. A moldovai igazságügyi minisztériumnak különbizottságot kell létrehoznia a párt felszámolásával kapcsolatos jogi eljárások lezárására. A párt képviselői függetlenként megtartják mandátumukat a moldovai parlamentben, de nem jogosultak más parlamenti frakciókhoz csatlakozni.

Shor egyelőre nem kommentálta az Alkotmánybíróság döntését, de a párt alelnöke, Marina Tauber hétfőn elítélte a bírósági eljárást.

 

Nyitókép: Vudi Xhymshiti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. június 19. 23:29
DK, MoMo,MsZP,JOBBIK, LMP destabilizálnak ! Betiltani !!
Bitrex®
2023. június 19. 23:20
Ez valami zsidó párt? Marina Tauber was born in 1986, in Chisinau, in a family of Jewish origin. Ilan Shor was born in Tel Aviv, Israel on 6 March 1987, the son of Miron and Maria Shor, Moldovan Jews from Chisinau who had moved to Israel in the late 1970s.
Rizsa
2023. június 19. 23:02
Ezt megtennénk az ellenzékkel . Üvöltene a libsi oldal. Fasizták meg antidemokratikusak lennénk.
Washington
2023. június 19. 21:16
Jól tette! Csak pénzt lopni és szart keverni voltak jók
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik