Nagy a baj az ukránoknál, heteken belül összeomolhat a légvédelmük

2023. április 11. 15:05

Ha ez igaz, akkor megindulhat az orosz úthenger.

2023. április 11. 15:05
null

Az ukránok annyi légvédelmi lőszert használnak el, hogy lassan kifogynak a készletekből – ez pedig azt jelentheti a közelmúltban kiszivárgott amerikai dokumentumok szerint, hogy Oroszország átveheti a légi fölényt a csatamezőn.

A Wall Street Journal idézte ezzel kapcsolatban az ukrán légierő szóvivőjét, Jurij Ihnat ezredest, aki bár az amerikai iratokban foglaltakat nem kommentálta, de elismerte, hogy az ukrán légvédelem komoly kihívásokkal néz szembe, és hogy a nyugati lőszerszállítmányokat fel kell gyorsítani. 

Ha elveszítjük az ellenőrzést a légtér felett, az nagyon komoly következményekkel fog járni Ukrajna számára. Itt most nincs idő a késlekedésre”

– fogalmazott.

Elmondása szerint az ukrán légvédelem alapját jelentő – egyébként szovjet gyártmányú – S-300-as rendszerekhez egyszerűen nem tudnak már lőszert találni, így május elején leállhatnak. Az ukrán légvédelemben szintén fontos szerepet játszó Buk légvédelmi egységek lőszerei alig pár napig elegendőek, április 13-án fogynak ki. 

A háború kezdeti szakaszában az ukránok számos orosz helikoptert és vadászgépet lőttek le, így az oroszok egy idő után ezeket mellőzni kezdték, és a nagy hatótávolságú iráni drónokra hagyatkoztak. Az ukrán légvédelem kimerülésével azonban könnyedén átvehetik ismét a kezdeményezést a légtérben. 

Hosszabb távon a megoldást az ukránok számára a nyugati légvédelmi rendszerek jelentenék, ezek szállítása azonban nem megy egyik napról a másikra. 

Nyitókép: Mandiner-archív

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2023. április 11. 21:53
Omoljon össze, minél hamarabb!. Adják már fel a követelődző korrupt fasiszta pöcsök!
GubZol
2023. április 11. 20:37
Mi a büdös szarért nincs az oroszoknak légi fölénye? Több mint egy éve baszogatják a foskránokat... Valami kurvára nem kerek ebben a hadműveletben...
Igazszó
2023. április 11. 19:28
Helyes. Pusztuljanak!
mamarizsa
2023. április 11. 18:54
Eddig az volt a duma, hogy emberből fogynak ki. A nyíltan nyugatellenes Somkúti Bálint a minap elismerte, hogy tévedett, az Ukránok nem úgy néz ki, hogy elfogynak.... Pedig a kényszersorozásos moszkovita fake newst is hetekig pörgetéttek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!