Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét

2023. április 29. 18:10

Oroszország azonnal tiltakozott a lépés miatt.

2023. április 29. 18:10
null

Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az mostantól a varsói városvezetés tulajdona lesz – közölte a lengyel külügyminisztérium szombaton. Oroszország azonnal tiltakozott a lépés miatt, és ígérete szerint hivatalos diplomáciai tiltakozást is át fog adni.

Lukasz Jasina minisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy a lefoglalással a varsói polgármesteri hivatal beadványára meghozott bírósági határozatot hajtanak végre. Ugyanis a bíróság szerint is az ingatlan a lengyel állam tulajdona, Oroszország törvényellenesen birtokolta – tette hozzá

A varsói városháza egyelőre nem volt elérhető az ügyben.

„A lengyel hatóságok ma ügy döntöttek, hogy erőszakot alkalmaznak annak ellenére, hogy ez egy diplomáciai épület, egy iskolaépület. Emiatt hivatalos tiltakozást is át fogunk adni” – közölte Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete orosz állami hírügynökségeknek nyilatkozva. Amint a TASZSZ idézi őt, Varsó döntésével megsérti az 1960-as években megkötött, a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt, Lengyelország azonban ragaszkodik ahhoz, hogy jogában áll elvenni az épületet – jegyezte meg.

Moszkvának jogában áll tiltakozni

Jasina erre reagálva közölte, hogy Moszkvának jogában áll tiltakozni.

A TVP Info lengyel állami hírcsatorna tájékoztatása szerint a rendőrség szombat reggel megjelent a Kieleckiej utcai iskola épülete előtt

A nagykövet figyelmeztetett, hogy Oroszország „a kölcsönösség elve” alapján fog reagálni a lengyel döntésre.

– mondta, hozzátéve: „biztosítani fogjuk a gyerekek számára, hogy rendben befejezhessék a tanévet”.

Andrejev a héten arról számolt be, hogy a lengyel ügyészség lefoglalt nagy mennyiségű pénzt a varsói orosz nagykövetség befagyasztott bankszámláiról.

Egy évvel ezelőtt pedig a varsói polgármesteri hivatal egy volt orosz diplomáciai épület lefoglalását érte el bírósági úton. A varsóiak korábban csak „orosz kémtanyaként” utaltak az épületre.

(MTI)

Nyitókép: JAAP ARRIENS / AFP

***

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2023. április 30. 14:55
Ez egy nagyon kicsinyes lépés volt. Azon kívül, hogy barátságtalan az "üzenet", semmi hatása.
formaegy
2023. április 30. 11:04
Lengyelek=Hitler. Szégyen és gyalázat.
Ekeke
2023. április 30. 07:35
Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere. Morawiecki jelenlegi miniszterelnök. És persze Tusk bácsi aki őszre az alternatíva. Nos, ezek közül sem egyenként sem összegyűjtve nem jönne ki egy normális. Valamiféle olyan oroszgyulolo ukránlengyelbalti konföderációs elképzeléseket üldöznek, ami csak egyféle módon végződhet: háborúval. És attól mindenkit mentsen meg a Jóisten.
Obsitos Technikus
2023. április 30. 00:20
Taplók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!