Baleset érhetett egy amerikai atombombát

2023. április 03. 19:08

Ha a pletyka bebizonyosodik, akkor ez lenne az első dokumentált eset, amikor egy európai légibázison nukleáris fegyverekkel kapcsolatos baleset történt.

2023. április 03. 19:08
null

Jelentés szerint egy amerikai atombomba megsérülhetett a holland bázison történt balesetben – írta meg a Guardian. Mint a lap írta, az egyik holland légibázison tárolt amerikai atombomba megsérülhetett egy nemrégiben történt balesetben – derül ki egy hétfőn közzétett jelentésből, amely egy olyan időszakban készült, amikor épp fegyverek új generációja érkezik a kontinensre.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) felfedezett egy fényképet, amelyen egy B61-es bombát vizsgálnak meg sérülések szempontjából amerikai katonák, köztük két tűzszerész és egy civil. Úgy tűnik, hogy a bomba hátsó része egy becsapódás következtében kicsavarodott, és hiányzik az egyik farokszárny.

Egy látható lyukat rózsaszín ragasztószalaggal fedtek le.

A FAS hétfői jelentése szerint a képet az ország egyik nukleáris fegyverkezési létesítménye, az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium 2022-es, diákmunkára jelentkezők számára készített bemutatójához csatolta, és a képet a hollandiai Volkel légitámaszpontra helyezte, amely egyike annak az öt európai ország hat bázisának, ahol jelenleg összesen 100 darab B61-es nukleáris gravitációs bombát tárolnak az Egyesült Államokkal kötött nukleáris megosztási megállapodás keretében.

„Előzetesen hangsúlyozni kell, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel támaszponton készült, hogy a meghajlott B61-es alakzat valódi fegyver (vagy egy gyakorlóbomba), vagy hogy a sérülés baleset eredménye (vagy gyakorló szimuláció)” – írta Hans Kristensen, a jelentés szerzője, a FAS nukleáris információs projektjének igazgatója.

Nyitókép: A szóban forgó kép
Forrás: Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS)

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2023. április 04. 10:29
Nem baj, mert amilyen jól neveltek, elnézést fognak kérni. Ha még akkor lesz kitől.
NullaSalus
2023. április 04. 01:34
Ezek szerint Grönland csak jogilag tartozik Európához. Ott ugyanis volt baleset, igen csúnya. Az amerikaiaknak rohamtempóban kellett eltakarítaniuk a radioaktív törmeléket, miután egy atomfegyvereket szállító B-52 beleállt a földbe.
Robert69
2023. április 03. 21:14
Rózsaszín ragasztószalag mert tudjuk McGayver mindent megold a svájci bicskájával és ragasztószalaggal........Egyébként ugye az megvan, hogy az oroszok nem állomásoztatnak atombombákat az USA közelében. Ellenben az USA teletömte Európát. Hogy is van ez? Miután amerika rendelkezik nagy hatótávolságú atomrakétákkal, semmi sem indokol európában állomásoztatni ekkor arzenált ez nem rettent el senkit semmitől. CSak egy dologra jó,ha kitör a balhé mérsékelt atomháború lesz Európa elpusztul mint hadszintér Amerika és az Oroszok legfeljebb rádióaktív port kapnak.... Amerika nem fog közvetlenül atomháborúban konfrontálódni az Oroszokkal azok meg nem fogják Amerika terülketét lőni addig amíg orosz területet nem ér támadás. Sok hülye politikus meg asszisztál ehhez Európában.
I_Isti
2023. április 03. 20:46
EOD – Explosive Ordnance Disposal – robbanószer hatástalanítás Kizárt, hogy egy atombombához odaengedjenek egy snassz tűzszerészalakulatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!