Peszkov szerint Moldova a ruszofóbia és a Romániába való beolvadás felé sodródik

2023. április 28. 20:16

Így reagált a Kreml arra, hogy a moldovai miniszterelnök csütörtökön bejelentette, Putyint és több más oroszt szankcionáltak.

2023. április 28. 20:16
null

Moldova a ruszofóbia, szuverenitásának feladása és a Romániába való beolvadás felé sodródik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. Peszkov arra reagált, hogy Dorin Recean moldovai miniszterelnök csütörtökön a TV8-nak nyilatkozva közölte: néhány orosz politikusnak, köztük Vlagyimir Putyin elnöknek megtiltották a belépést Moldovába.

„Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi moldovai vezetés gyorsan sodródik a jól ismert ruszofóbia felé, mert valamilyen okból [...] az európai integráció iránti vágyukat a ruszofóbia megerősödésével azonosítják.

– mondta a szóvivő.

„Ez egy olyan ország, amely most gyorsan megpróbál barátságtalanná válni velünk. Csak sajnálni lehet ezt” – tette hozzá.

Hangot adott azon álláspontjának, miszerint a moldovai hatóságok intézkedései „nincsenek különösebben összhangban a társadalomban uralkodó érzelmekkel”, és hogy ezért is vannak tüntetések Moldovában.

Medvegyev is megszólalt az ügyben

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján pénteken Putyin tilalmi listára vételéről azt írta: Oroszország nem látja értelmét tárgyalni a jelenlegi moldovai hatóságokkal.

– írta.

Hangsúlyozta hogy „a receanoknak és a sanduknak” tiszteletben kell tartaniuk a (szakadár) Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság szuverenitását, hozzátéve, hogy most senki nem készül Moldovába, „de lehet, hogy valamikor később igen”.

Peszkov megértéséről biztosította Medvegyevet azon állításával kapcsolatban, miszerint Moldova mint ország tulajdonképpen megszűnik létezni. Kitérve arra, hogy az országban nemrégiben hivatalosan románra nevezték át a korábban moldovaiként emlegetett nyelvet, a Kreml szóvivője kijelentette: „már megsemmisítették a nyelvüket, már nem nevezik moldovai nyelvnek. Látjuk a sodródást a Románia általi bekebelezés felé, látjuk a saját szuverenitásuk szándékos csorbítására irányuló lépéseket.”

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2023. április 29. 13:25
Moldova Románia Kárpátaljája... Ha a kárpátaljaiak az csinálnák, amit a moldvánok...??????
LancelotDuLac
2023. április 29. 12:29
Peszkov szerint Moldova a ruszofóbia és a Romániába való beolvadás felé sodródik. a ruszofóbia nem csoda egész Európa részéről, mivel Putyin ukmukfukk gondolt egyet és visszavont egy 2012-es rendeletet, amely elismerte Moldova szuverenitását. Ahogy szokta. megszegi a nemzetközi szerződéseket ez a mocskos állat.
Muki46
2023. április 28. 22:48
Sokkal inkább Kis-Romániára van szüksége a világnak. Minél kisebb, annál jobb.
Wallasz
2023. április 28. 22:15
Helyes régen is románia voltak. Mielőtt horti kavarta a szart a führernél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!