Bolsonaro hívei megrohamozták a brazil kongresszus épületét – az elnök rendkívüli állapotot hirdetett (VIDEÓ)

2023. január 08. 20:44

A rendőrség könnygázzal oszlatott.

2023. január 08. 20:44
null

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap áttörve a rendőrségi kordont. A televízióban mutatott felvételek tanulsága szerint

a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére,

jelentős anyagi károkat okozva az épületben, bezúzva az ablakok üvegeit. A kormányzati épületekbe behatolók között sokan sárga színű ruhába voltak öltözve brazil zászlókat lengettek.

A rendőrség könnygázzal oszlatott

A garázdálkodó tömeg létszámát háromezer főre becsülik a hatóságok.

„Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni"” – hangsúlyozta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke Twitter-üzenetében.

Pacheco bejegyzését a témában alább olvashatják:

Lulát beiktatták, Bolsonaro Floridába távozott

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal egyértelműen nem ismerte el választási vereségét és mandátuma lejártával Floridába távozott.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését, azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Brazíliavárosban tüntetések voltak, és december végén egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

A latin-amerikai ország új elnökét, Lulát január elsejével iktatták be hivatalába. Lula jelenleg hivatalos látogatáson van Sao Paulo államban.

Rendkívüli állapotot hirdetett az elnök, valamint fasisztáknak nevezte a zavargókat

Luiz Inácio Lula da Silva januárban hivatalban lépett elnök időközben szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal. 

Lula felszólalását a történtekről alább nézhetik vissza:

Lula fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni.

A rohamról készült felvételt alább tekinthetik meg:

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: Twitter-fotó

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P. Savoiardes
2023. január 09. 10:27
Természetesen mindenki fasiszta aki nem ker a komcsikbol..
Lajoss
2023. január 09. 08:07
Ugyanaz a tahó stílus,mint a pojácánál..szét kell őket verni..oszt jónapot!
BAJA
2023. január 09. 07:41
mos nem úgy voútt, hogy először Putyinisták voltak a támadók?
Carcess
2023. január 09. 07:26
kempingezni igyekvő focidrukkereknek tűnnek a felvételen nem hétvégi meccs volt a közelben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!