Ukrán sajtó Novák Katalin kijevi látogatása után: Orbán Viktornak a Kreml parancsol

2022. november 27. 21:00

A Telegraf hasábjain szakértők szakértették meg az imperialista Orbán Viktort, akiért Novák Katalin sajnos nem kér bocsánatot.

2022. november 27. 21:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Novák Katalin köztársasági elnök a hétvégén Ukrajnába utazott, hogy Kijevben kinyilvánítsa Magyarország támogatását a Grain from Ukraine program mellett, melynek keretében Ukrajna nyugati szövetségesei gabonát vásárolnak a fejlődő országok számára, illetve Kárpátalján találkozzon a helyi magyar közösség képviselőivel, és tanodát adjon át.

Az eseménynek – amely a háború kitörése óta a legmagasabb szintű magyar látogatás Ukrajnában – hosszú elemzést szentelt a Telegraf hírportál. Már a címben is azt fejtegetik, hogy Novák látogatása

(Sic!, az ukrán sajtóhagyományok szerint Vlagyimir Putyin, illetve Oroszország neve ugyanis kisbetűvel írandó – a szerk.)

A bevezetőben véletlenül szerepel egy pozitív megállapítás is: a portál megemlékezik arról, hogy Novák Katalin májusi beiktatási beszédében „súlyos vádakat fogalmazott meg oroszországgal szemben”, úgyismint elítélte az Ukrajna ellen elkövetett orosz agressziót. Megjegyzik, a Kijev és Budapest közötti kapcsolatok többek között azért bonyolultak, mert a magyar kormány „az EU számos oroszellenes szankciójának támogatását megtagadta”, illetve azért, mert Orbán Viktor miniszterelnöknek rendszeresen vannak olyan „kirohanásai”, mint például a nagy-magyarországos sál.

A Telegraf e helyzetértékelés után „szakértőket” kérdezett arról, vajon segíthet-e Novák Katalin látogatása a magyar-ukrán kapcsolatokon, illetve „van-e esély kihúzni Magyarországot az orosz ölelésből”. E tekintetben a cikk szerzője nem kifejezetten optimista, legalábbis erre utal az első közcím:

Orbán lebukott, mint Stirlitz, így a szakértő

Az első „szakértő” Makszim Jali, a Nemzeti Repülőmérnöki Egyetem nemzetközikapcsolatok-professzora volt, aki megjegyezte: Magyarországon Orbán miniszterelnök kezében koncentrálódik a végrehajtó hatalom, „aki nyíltan ukránellenes-oroszpárti politikát folytat”, és nem gazdasági jellegű szankciókat is blokkol, például a Kirill orosz ortodox pátriárka ellenit, „annak ellenére, hogy Magyarország katolikus ország, nem pedig pravoszláv”. „Ahogy mondják, Stirlitz soha korábban nem volt ilyen közel a lebukáshoz” – jegyzi meg csípősen Jali professzor, aki ezzel

nem is olyan burkoltan orosz ügynöknek nyilvánította Orbán Viktort.

A „szakértő” folytatja: „Vannak olyan hangok is, amelyek ezt az országot az EU-s döntéshozatali mechanizmusokból is kizárnák”, tekintetbe véve „abszolút oroszpárti politikáját”. A minden bizonnyal nagyon jól értesült szakértő szerint „ugyanez a helyzet a hivatalos Budapest tevékenységével a NATO keretein belül.”

Novák Katalin látogatását úgy fejti meg, „ez a látogatás sok tekintetben összefügg azzal, hogy az EU és a Szövetség számára muszáj felépíteni azt az illúziót, mintha Magyarország párbeszédet kezdene Ukrajnával.” Orbán Viktorról a „szakértő” a nagy-magyarországos sálra vonatkozóan úgy nyilatkozik, „ő nagyrészt ugyanazt a politikát vallja, mint putyin is – hangulatkeltés, birodalmi komplexusok, és így tovább.”

Az újság azt a – mostanában több ukrán sajtóterméket is érdeklő témát is feszegette, hogy vajon elképzelhető-e az ukrán-magyar kapcsolatok javulása, amíg Orbán Viktor hatalmon van. Jali professzor szkeptikus, hiszen ehhez

beleértve „a kedvezményeket az orosz gáz és olaj szállítására” (ilyenekről mi nem tudunk). Emellett „komoly a gyanú, hogy a Kremlnek van Orbánról rendes lejáratóanyaga” – véli a „szakértő”, aki szerint Orbán Viktor politikája a nemzeti érdekkel is szembemegy, és „szükségszerűen személyes indokok állnak mögötte”.

Másik szakértő: Miért nem kér Novák Katalin bocsánatot?

A Telegraf másik „szakértője” Vagyim Trjuhan volt, aki „volt diplomata, politikai szakértő, a boriszpili 1. számú önkéntes területvédelmi alakulat századparancsnok-helyettese”. Ő is szkeptikus afelől, hogy Novák Katalin látogatása változást hozhatna Ukrajna és Magyarország kapcsolatában, mert a hatalom Orbáné és a Fideszé, s „az ő pozíciójuk ismert és változatlan”.

Trjuhan szerint a köztársasági elnök látogatásának egyetlen haszna, hogy „saját szemével látja a rasiszták (az ukrán sajtónyelvben orosz fasiszták – a szerk.) által kirobbantott háború következményeit. És hazaviszi a látottakat a magyar közönségnek.”

A „szakértő” úgy véli,

Hogy ezeket a bocsánatkéréseket kikényszerítsék, inkább izzítani kéne a híres ukrán diplomáciát: „Diplomatáinknak feltétlenül aktivizálniuk kell magukat magyar irányban” – így Trjuhan. „Az ottani munka zöldmezős beruházás” – mondja.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. november 28. 13:32
Miért is kérne bocsánatot te gyilkos ukrán féreg????????? Mert büdös gyilkos szarházi alvilági, náci kutyák vagytok? Menjetek a kurva anyátokba büdös USA seggnyaló gyilkos férgek!!!!!!!!!!!!!! Egy büdös nagy pofán vágást érdemelnek ezek nem segítséget! Rohadt gyilkos náci maffia banda!
istvanpeter
2022. november 28. 09:34
Az ukrajnai háttérhatalmi ügynökök kiválóan csinálják az oroszellenes hisztériát és a független magyar nemzet lejáratását. Viszonylag észszerű volt, hogy az Elnök asszony megpróbálta fékezni a feszültséget, de a veszett kutyák ugatása nem csillapodott.
Reszelő Aladár
2022. november 28. 08:33
Most akarunk 200 millió Eurót adni, de persze tudom bxszódjunk meg.
... az oláhokat
2022. november 28. 08:13
A cikkben emlegetett diplomata meg diplomáciai szó valami nagyon rossz dolgot jelenthet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!