Erdélyi magyarok: Javítaná Románia schengeni csatlakozásának esélyeit, ha a kormányzat a magyar sorskérdések rendezését is elfogadná

2022. november 27. 16:48

Kemény állásfoglalást adott ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Románia csatlakozása ügyében.

2022. november 27. 16:48
null

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) állásfoglalásban rögzítette, hogy támogatja Románia csatlakozását a schengeni térséghez, de a testület szerint nagyban javítaná a csatlakozási esélyeket, ha a kormányzat a magyarság szempontjából fontos sorskérdések rendezését is elfogadná.

Az EMNT Választmánya által jegyzett állásfoglalást vasárnap juttatták el az MTI-hez. A dokumentum szerint a magyar sorskérdések rendezése csakis őszinte párbeszéd által lehetséges, melynek ki kell terjednie a közösségi önrendelkezés, az autonómia megvalósítására is.

Az EMNT egyben megemlítette, hogy Románia 2007-es EU-csatlakozásakor az Európai Unió feladatlistát szabott az országnak, melynek több, a nemzeti közösségeket is érintő vonatkozása volt.

– áll az állásfoglalásban. A tanács azonban azt tartotta a legaggasztóbbnak, hogy az elmúlt harminc évben az integrációs bizonyításkényszer ellenére sem csökkent a magyarellenesség, és a magyarellenes uszítások különösebb szankciók nélkül maradtak.

„Szintén szomorú és aggasztó, hogy még miniszterelnöki és államelnöki szinten is előfordult az elmúlt években a magyarok elleni uszítás, gyűlöletbeszéd” – emlékeztetett az EMNT választmánya.

A testület mindezek ellenére nyomatékosította: támogatja Románia csatlakozását a schengeni térséghez, de – amiként az Európa Tanácshoz, a NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás esetében, úgy most is – a csatlakozásnak teljesítményalapú döntésnek kell lennie, mely nemcsak az aktuális politikai elit ígéreteit, hanem az ország valós fejlődését is figyelembe veszi.

Korábban a román sajtó tág teret szentelt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) állásfoglalásának, amely arra kérte a schengeni térség tagállamainak külügyminisztériumait, hogy mielőtt Románia felvételéről döntenek, kérjenek tájékoztatást a romániai magyar egyházak és magyar érdekképviseleti szervezetek vezetőitől az alapvető emberi jogok, köztük a kisebbségi jogok romániai helyzetéről.

Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának december 8-i ülésén születhet döntés. Egyelőre Hollandia, Svédország és Ausztria fogalmazott meg fenntartásokat Románia csatlakozásával kapcsolatban. Klaus Iohannis román elnök szerdai sajtótájékoztatóján Rigában a halasztás lehetőségét is felvetette. Kijelentette, hogy senkinek nem használna, ha Románia kierőltetné a szavazást, amelyen végül nem hoznák meg a várt döntést.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2022. november 28. 08:00
Ha a két erdélyi magyar szervezet nyilatkozatsorozata nem egy nagyobb, a magyar kormány által koordinált politikai cselekvéssor része, teszem azt, nem csak nyilatkozat van, hanem kellő időben, megfelelő lépés, mivel most eszköz is van a magyar kormány kezében, nevezetesen Magyarország is blokkolhatná Románia csatlakozását, mégpedig az lenne igazán kielégítő, ha az említett 3 eus ország meggyőzése után, Magyarország bejelentené, hogy akkor most mi emelünk kifogást, mégpedig ezzel, meg ezzel az indokkal, akkor ez az egész Sznt-s Emnt-s hajcihő csak szélbaszás és kontraproduktív. Ezért remélem, hogy a folyamatok a átgondoltan koreografáltak.
Hasadt Tölgy
2022. november 27. 18:47
A legbiztosabb módja, ha Erdély hazatér.
olajfa1
2022. november 27. 17:46
Ahogyan az EP a nekünk járó pénzt nem adja... "szavazás miatt"... na ugyan úgy nem kell megszavaznia a magyaroknak a Románia EU-s tagságát... -természetesen az "emberi jogokra hivatkozva"!!!...
Nehidd El
2022. november 27. 17:09
Ne féljetek, románok, majd Dobrev-Che-Fegyőr megvéd titeket a gaz székelyektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!