A német külügyminiszter változtatna Németország Kína-politikáján

2022. november 01. 16:21

Közben az ujgurok szerint Németországnak továbbra is fontosabb a nyereség az emberi jogoknál.

2022. november 01. 16:21
null

Változásra van szükség Németország Kína-politikájában – jelentette ki kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter taskenti látogatása során. Baerbock Olaf Scholz kancellár november 4-én esedékes első kínai útja előtt úgy fogalmazott, hogy Berlin új Kína-stratégiát állít össze, mivel

A német tárcavezető üzbég hivatalai partnere, Vlagyimir Norov oldalán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: arra számít, hogy Scholz majd tolmácsolja a német kormány koalíciós szerződésben is rögzített üzenetét Hszi Csin-ping kínai elnöknek.    

Baerbock szerint ide tartoznak a tisztességes gazdasági versenyfeltételek, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása és a nemzetközi jog elismerése a nemzetközi együttműködés alapelveként „tekintettel Közép-Ázsiára, de a világ más térségeire is”. Scholz bírálatok kereszttüzébe került, mert engedélyezte a Cosco kínai állami vállalatnak, hogy 25 százalékos részesedést szerezzen a hamburgi kikötőben olyan aggodalmakat keltve, hogy Németország erősebb függőségi viszonyba kerülhet Kínával. Az ügy miatt a többi között a német külügyminisztérium is jelezte fenntartásait.    

Az ujgurok tiltakoznak

A kínai nyersanyagfüggőség oldását szolgáló erőfeszítések keretében Baerbock látogatást tett a Taskent közelében található Almalik bányában, amelynek területén

a világ legkorszerűbb rézkohóját tervezik üzembe helyezni 2023 végéig.

A kínai ujgur kisebbség egyik vezetője, az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkum Isza kedden Berlinben felszólította a német kancellárt, hogy mondja le pekingi útját. Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági küldöttség társaságában tervezett út azt mutatja, hogy „Németországnak továbbra is fontosabb a nyereség az emberi jogoknál”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2022. november 02. 22:35
A zöldek egyik elrettentő példája ez a hárpia, vagy ellenkezőleg egy új nemzedék eszményképe. A példakép arra, hogy miként kerülhet valaki vezetői pozícióba, minden szaktudás, műveltség, és végzettség nélkül. Ez a nő többször is átírta a hivatalos életrajzát, hazudott az iskolai végzetségről, a praktikumáról, de még a szülői otthonról is. Írt egy könyvet amit bezúztak, két hónapra a megjelenése után, annyit plagizált. Az angol kiejtése botrányos, ez bárkivel előfordulhat, az enyém is az, csakhogy én nem vagyok külügyminiszter. Jogtalanul vett fel pénzeket, és még van néhány viselt dolga, ami pillanatnyilag nem jut az eszembe. S mindezek ellenére, vagy éppen ezért, (a többi zöld sem különb) ott vannak a miniszteri pozíciókban. Egy párt 14 százalékkal. Különös.
fernandez78
2022. november 01. 23:42
Üzbegisztán a világ egyik legkeményebb diktatúrája, mégis üzletel vele Németország. Nem ellentmondás ez?
VeJoLa
2022. november 01. 20:13
Tyúkeszű annaléna agyán ott az amcsi pányva, Scholz nyakán ott a korrupciós kötél, egyik se fogja Európa érdekeit képviselni, --- Mürkül meg elintézte, hogy ha netán belebuknának a németelleneségükbe, csupa olyan politikai erő a legyen a színen, ami náluk is hitványabb és/vagy árulóbb.
Sulammit
2022. november 01. 17:36
Bloomberg: Az Egyesült Államokban és az Unióban Kína elleni szankciókról tárgyaltak Januárban ülnek össze. Bravó nagy marhák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!