Lebukott: nem kíván frontkatonának menni Putyin szóvivőjének fia

2022. szeptember 22. 17:31

„Én nem akárki vagyok” – jelentette ki az orosz elnök szóvivőjének a fia, aki nem kíván a frontra menni. Nyikolaj Chowles-Peszkovval Alekszej Navalnij munkatársai telefonbetyárkodtak élő adásban.

2022. szeptember 22. 17:31
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista kollégái a Populjarnaja polityika (Népszerű politika) élő adásában felhívták Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivőjének fiát, Nyikolaj Chowles-Peszkovot.

A hívás apropója az volt, hogy Putyin elnök bejelentésével részleges mozgósítás keretében harcba hívta az orosz hadsereg katonai tapasztalattal rendelkező tartalékosait, Chowles-Peszkov pedig a Hadászati Rakétacsapatoknál szolgált, részt vett a 2012-es Győzelem napi katonai parádén is, így kitűnő jelölt lenne a feladatra.

A beszélgetés azonban hamar furcsa fordulatokat vett.

A beszélgetés videón

 

A beköszönés után Navalnij munkatársai elmondták, „itt a katonai bizottság beszél önnel”, és megkérdezték, tud-e most beszélni Chowles-Peszkov. Elmondták, hogy ma üzenetet kapott, melyben szerepel, amit most telefonon is megerősítenek: hogy behívót kapott,

Chowles-Peszkov válaszában azonnal világossá tette:

„Reggel tízkor természetesen holnap nem megyek el. Ha tudják, hogy én Peszkov úr vagyok, akkor meg kell érteniük, mennyire helytelen lenne az, hogy én ott legyek. Rövidre zárva: ezt más szinten fogom megoldani”.

A telefonbetyár visszakérdezett: „Érdekes fenyegetés, bocsánat, milyen szinten?”

Innentől kezdve Chowles-Peszkov kissé szétesett. „Tájékozódnom kell, hogy mi történik, mik a jogaim, odautazás előtt tanácskoznom kell” – mondta, hangsúlyozva, „hogy engem holnap reggel tízkor elvigyenek, higgyék el, arra sem önöknek, sem nekem nincs szükségem”.

Hozzátette azonban, „ha Oroszországot kell szolgálnom, akkor semmi problémám azzal, hogy ezt megtegyem, csak meg kell értenem ott tartózkodásom célszerűségét. Itt bizonyos politikai nüanszokról beszélek”

próbálkozott bevillantani beszélgetőpartnerének Chowles-Peszkov, hogy ő kicsoda is valójában.

A telefonbetyár természetesen nem vette a lapot, és visszakérdezett, miféle politikai nüanszokról beszél Chowles-Peszkov.

Erre az elnöki szóvivő fia megismételte, hogy ha a haza védelméről van szó, számíthatnak rá, de az, hogy holnap eljön-e vagy sem, ehhez képest másodlagos kérdés. Kérte, hogy küldjenek neki egy üzenetet arról, hogy kivel beszélt és hol is jelenjen meg pontosan, a telefonálóval pedig „felveszik a kapcsolatot”.

Peszkov és fia

 

A telefonbetyárok megkérdezték azt is, megjelölhetik-e az űrlapon, hogy Chowles-Peszkov önkéntesként megy a frontra. „Nem, ilyen pipát hozzám nem kell tenni. Nézzék, kész vagyok menni, de nem az önök kérésére, hanem ahogy mondják nekem, úgy cselekszem” – válaszolta Peszkov fia. Arra a jelzésre, hogy ez Vlagyimir Vlagyimirovics parancsa, Chowles-Peszkov azt válaszolta, „ha Vlagyimir Vlagyimirovics azt mondja nekem, hogy oda kell mennem, akkor odamegyek”.

Navalnij kollégája felvetette, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics talán bizony mégsem tud mindenkit személyesen megkérni, hogy menjen ki a frontra.

majd jelezte, „ez egy parttalan beszélgetés”.

Dmitrij Peszkov maga is megszólalt az ügyben: újságírói kérdésre azzal védte fia viselkedését, hogy szavait kiragadták kontextusukból, azaz elismerte, hogy valóban Nyikolaj Chowles-Peszkov hallható a felvételen.

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hydra Esus
2022. szeptember 23. 17:44
.
Almassy
2022. szeptember 23. 00:40
Egyik bőröndös szívatja a másik bőröndöst?!
Lajoss
2022. szeptember 22. 21:26
Az orosz vágóhíd mindenkit szeretettel vár..sőt..:(
Kuka utas
2022. szeptember 22. 20:44
A jövő héten baleset (erkélyről kizuhanás) fogja érni. Kár érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!