Svájci lap: az EU kétségbe van esve Magyarország miatt

2022. június 22. 09:23

A Neue Zürcher Zeitung azt írja: Orbán Viktor túllőtt a célon és érthetetlen a Putyinhoz való közelsége.

2022. június 22. 09:23
null

A német lap Daniel Steinvorth tollából származó véleménycikke szerint Orbán Viktor kormánya akadályozza a társasági minimumadó bevezetését, ellenzi az Oroszország elleni szankciókat és blokkolja a Kínával szembeni kritikát.

A szerző azt írja: Brüsszelben egyre többen követelik az egyhangúság elvének eltörlését, amely azonban a szerző szerint reménytelen. Emmanuel Macron és Orbán Viktor soha nem voltak különösebben jó barátok, a francia liberális és a magyar jobboldali populista között a legjobb esetben is hűvös volt a viszony.

A cikk szerint Orbán Viktor bosszút akart állni

Az EU 27 pénzügyminiszterének múlt pénteki luxembourgi találkozóján Orbán képviselője bejelentette, hogy elutasítják a vállalati nyereségre kivetett globális minimumadó bevezetését – annak ellenére, hogy a kérdésben való megállapodás már régóta biztosnak tűnt. Hónapokig tartó tárgyalások után Lengyelország is feladta a 15 százalékos minimális adókulccsal szembeni ellenállását. A jól értesült Politico hírportál több diplomatát idézve azt állítja, hogy

a magyar miniszterelnök bosszút akart állni azért, mert a francia elnök nyilvánosan zavarba hozta őt az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomag körüli vitában.

Az Orbánnal folyó vita felelevenítette az Európai Unióban az egyhangúság elvéről szóló régi vitát. Nem fogadható el, hogy egy ország „túszként” tartsa fogva az egész EU-t - szónokolt nemrégiben Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője. A szerző kitért arra is, hogy korábban elképzelhetetlen volt, hogy Lengyelország Magyarország ellen szavazzon, és fordítva, hiszen mindkét állam védte egymást.

„Érthetetlen Orbán Putyinhoz való közelsége”

Az ukrajnai háború kitörésével azonban a korábbi szövetségesek közötti kapcsolatok súlyosan megromlottak. Lengyelországban, ahol határozottan támogatják Ukrajnát, teljesen érthetetlen Orbán Putyinhoz való közelsége, a szankciókkal kapcsolatos időhúzó taktikája és a fegyverszállítás elutasítása. Az úgynevezett visegrádi csoport és más korábbi barátai is elhatárolódtak Orbántól. Orbán talán mégiscsak túllőtt a célon.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andreas1970
2022. június 23. 20:38
Az EU inkabb a sajat dilettans politikusai miatt lenne ketsegbeesve, amalyekre, ha azt mondjuk, kepzetlen, es agyatlan hulyek gyulekezete, akkor egyaltalan nem allunk messze a valosagtol. Tobbet erne, ha ez a szedett-vedett, praktikus tudas es racionalitas nelkuli, szinesz, ujsagiro, irodalmar, szociologus es meg ki tudja milyen, az orszag es az unio iranyitasara alkalmatlan tarsasag maradt volna a kaptafanal es sosem jott volna a nagy politikaba MEGMONDANI A TUTIT! :) Az eszetlen, es agyatlan, ostobabbnal ostobabb otleteiktol u.i. az ebernenek megall az esze!
Erdőmester
2022. június 23. 17:50
Ha jól belegondolunk Orbán Viktor az, aki reálisan látja a helyzetet. Szó sincs itt semmiféle bosszúról, csak ő lát hosszabb távon előre. Ez már többször bebizonyosodott. A sok buborékban élő libsi meg az orráig se lát.
Palatin
2022. június 23. 11:28
Az oroszok gyözelme azért lenne fontos Európának, föleg az uniónak, mert attól talán egy kicsit észhez térnének, az egy jótékony sokk lenne. Nyugat-Európa nagyon elkanászodott, és lefeküdt az amcsiknak, azok örömlányának a szerepét játssza. Az orosz gyözelem talán felrázná a brüsszeli, szankció-fanatikus, oroszfóbiás, valóságtól elszakadt, tespedt, élösködö, naplopó libernyákokat. A szomorú ebben az, hogy ehhez sok ezer ember halála kellett. Az amcsik a föbünösök, mert Ukrajna Nató-ba való beléptetése révén atomfegyvereket akartak telepíteni Oroszország hasa aljában. Ezt az oroszok természetesen nem türhették.
Palatin
2022. június 23. 11:27
Ne kerteljünk, Orbán egy zseniális politikai vezetö. Az ellenlábasait és ellenségeit az unióban is, itthon is majd megeszi a frász, mert érzik, hogy ezt a hegyet nem fogják tudni megmászni. Ami pl. a nemzetellenes ballibsi magyar ellenzéket illeti, - akik már eszelös ámokfutókká lettek ettöl a belsö gyötrelemtöl -, ök még oxigén palackkal sem tudnák megmászni Orbán kukába dobott, elhasznált dorkóját. A válságkezelés orbáni receptje: "Ez a magyar érdek, ebböl nem engedünk, ha kell elmegyünk a falig is, ha az sem elég, átmegyünk rajta." Ez a recept müködik, söt már kezdik kézröl-kézre adni az unióban is. A válságkezelés gyurcsányi receptje: "Hát ez van emberek, nincs mit tenni, nem akartam kilógni a sorból. Merjünk kicsik lenni." Ez a recept fözhetetlen, ehetetlen, igazi gyurcsányi kotyvalék. A gyurcsányista ellenzék annyira utálja a saját hazáját, a saját hopnfitársait, hogy ök a magyarok minden sikerét egy sorscsapásként élik meg. Az ellenzéket egyáltalán nem érdeklik se a választók, se az ország. Ök szentül meg vannak gyözödve továbbra is arról, hogy Orbánt az unió elöbb-utóbb valamilyen módszerrel megfúrja, lehetetlenné teszi, és akkor majd öket, mint engedelmes seggnyalókat emeli a hatalomba. Gyurcsánynak ez lebeg a szeme elött, a többiek meg azt remélik, hogy öket a Szemkilövetö magával viszi, minthogy a saját csordáján kívül ö sem számíthat senkire... A Fidesznél Magyarország számára még évtizedekig nem lesz jobb alternatíva. Elöbb ki kell halni a gyurcsányistáknak ahhoz, hogy egy valóban új nemzedék szerephez juthasson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!