Háborús árak alakultak ki a gabonapiacon

2022. június 13. 09:58

A búza tonnánkénti piaci ára a háború kitörése óta 50%-kal nőtt.

2022. június 13. 09:58
null

Meredeken emelkedtek az árak a gabonapiacon világszerte az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, a helyzeten sokat ront, hogy Ukrajnából nem tud kijutni a termény és bár Magyarországon – miután gabona terén önellátó az ország – nincs veszélyben az ellátás, az aszályos szezonkezdés, valamint az egyre magasabb energiaárak lecsapódnak majd az alapvető élelmiszerek áraiban is – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A lap szerint a búza tonnánkénti piaci ára a háború kirobbanása előtt, azaz a február 23-ai 104 ezer forintról a legfrissebb, június 1-ei adatok szerint 153 ezer forintra nőtt,

vagyis közel 50 százalékkal drágult. 

Még rosszabb a helyzet a kukorica piacán, hiszen az említett időszakban a tonnánkénti ára 98 ezer forintról 132 ezer forintra nőtt, azaz harmadával emelkedett. A takarmányárpa ára 87 ezer forint volt tonnánként a háború kitörése előtti napon, itt a legfrissebb adat május 25-ei, ezek szerint 123 ezer forintra ugrott a jegyzés, ami 40 százalékos árnövekedésnek felelt meg.

Magyarországnak nem kell élelmiszerhiánytól tartania

Még látványosabb a drágulás mértéke, ha az árakat éves összevetésben vizsgáljuk, hiszen 2021 júniusában egy tonna búzáért még mindössze 60-65 ezer forintot kellett fizetni. Tetőzi a bajt, hogy Magyországon 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként idén az aszályos időjárás miatt, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. Ráadásul az olaj és az energiaárak terén is elszabadult a pokol a háború kirobbanása óta. Több cég a rezsiköltségek durva növekedéséről számolt be,

november óta a gáz ára öt és félszeresére nőtt, az áram ára pedig január óta megháromszorozódott. 

A hazai áramtőzsdén június 10-én 191 euró volt az áram megawattóránkénti ára, a háburó kitörése óta eltelt idpőszak átlagára azonban 223 euró. Hasonló tendencia figyelhető meg a magyar gáztőzsdén is, z átlagár az említett időszakban ugyanakkor 111 euró volt, ami közel 40 százalékkal magasabb, mint a háború előtti napon.Nem véletlen, hogy az iparági szereplők már kongatják a vészharangot, hangsúlyozva

elkerülhetetlen a liszt drágítása ami végső soron a kenyér és a sütőipari termékek árának emelkedéséhez vezet.

„Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. De mégsem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen a globális piac alakulása a magyar gazdaság helyzetét is befolyásolja. Az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, hogy az azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Nagy István agrárminiszter, aki leszögezte: Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. június 13. 17:35
Gondoljatok abba bele, hogy ha még hiány is volna gabonából, akkor mekkora lenne az áremelkedés. Illetve nagyon gondolkodni sem kell, hamarosan mindenki elolvashatja a külföldi lapokban.
Dr. Greta Grünberg
2022. június 13. 12:41
Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. Jól értem, ez akkor kb. tízmillió willkommenezhető neomagyart jelent? Régen Orbán is pedzegette ezt a migrációs dolgot, több millió emberrel.
fogas paduc
2022. június 13. 10:16
Az afrikai országok nem tudnak fizetni az oroszoknak a gabonáért, mert a nyugat leválasztotta az orosz bankokat a nyugati rendszerről. Erre mondják, hogy valaki legyőzi saját magát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!