Oroszország szombaton leállítja a Finnországba irányuló áramszolgáltatást

2022. május 13. 18:58

Eddig a teljes orosz áramexport 37 százalékát épp a finnek vásárolták meg.

2022. május 13. 18:58
null

Oroszország leállítja az áramszállítást Finnországba pár óra múlva – írta meg a Twitterén Kevin Rothrock, oroszországi ügyekkel foglalkozó újságíró, ügyvezető szerkesztője a Meduza angol nyelvű kiadásának.

Frissítés: Oroszország szombattól leállítja az áramexportot Finnországba

Az orosz Inter RAO leányvállalata, a RAO Nordic Oy május 14-én nulla órától felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországba – közölte a Fingrid, a finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője.

– áll a Fingrid közleményében. A jelentés hangsúlyozza, hogy a finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni.

A Kommerszant által közöltek szerint az Inter RAO adatai alapján 2021-ben az orosz villamosenergia-export 21,77 milliárd kWh-t tett ki, a legtöbbet az elmúlt tíz évben. Ebből a Finnországba irányuló export 8,2 milliárd kWh volt, ami a teljes orosz áramkivitel 37 százaléka.

Csütörtökön a finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia felvételi kérelmét a NATO-hoz. Moszkva erre úgy reagált, hogy meg fogja hozni a szükséges ellenlépéseket.

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Mats Andersson

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2022. május 14. 16:39
A leolvadt mélyhűtő anyagilag és érzelmileg egy szörnyűség. Sok konyha, házi és nem házi alapja a mélyhűtő kapacitás, nem beszélve a kereskedelemről. Egyébként nyilván megoldják, de senki ne mondja, h. nem jobb a békesség. Megér-e ennyit, h. Ukrajna olyan nemzetiségi politikát űzhessen, ami jólesik és eredményesen és ténylegesen válhassék az USA Európa peremi lerakatává?
Dicsértessék
2022. május 14. 12:29
"A finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni." Ugye itt egy újságirónál bekapcsolna a vészlámpa, hogy dehát akkor miért a csúúúnya oroszoktól vásároltak eddig?
masikhozzaszolo
2022. május 14. 09:24
Szerintem Putyin egy végtelenül türelmes, békés, béketűrő, kenyérre kenhető ember. Mondhatni fát lehet vágni a hátán. Gondolt már abba valaki, hogy Keleten kel a Nap? És ha Putyin szankciót vet rá ki, hogy ne menjen Nyugatra? Besül az összes német stb. napelem, napkollektor.
Fila2020
2022. május 14. 07:16
Már csak az a kérdés, hogy a svédek és a finnek a kieső áramot milyen erőművekben termelik, és azokban mennyi orosz, vagy norvég energia hordozót égetnek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!