Orosz kémeket vettek őrizetbe Lettországban

2022. január 11. 12:30

A lett biztonsági szolgálatok őrizetbe vettek két embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy hosszú időn át együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel, és bizalmas információkat adott át Oroszországnak Lettország védelmi szektoráról – jelentette be kedden a lett rendőrség.

2022. január 11. 12:30
null

A lett hatóságok szerint a gyanúsítottak adatokat gyűjtöttek a lettországi védelmi erők bevethetőségéről, felépítéséről, terveiről és eljárásrendjéről, és Oroszországban találkoztak az orosz katonai hírszerzés képviselőivel. A tájékoztatás szerint a balti országban lévő NATO-erők védelmi kapacitásai, tevékenysége és készenléti állapota is érdekelte őket.

Nem ez az első kémbotrány Lettországban a közelmúltban. A lett parlament júniusban szavazta meg egy ellenzéki képviselő mentelmi jogának megvonását, miután Oroszország javára történő kémkedéssel vádolták meg. A 100 fős parlament 69 képviselője szavazta meg, hogy az ügyészek vádat emelhessenek és kihallgathassák Janis Adamsont, a baloldali, oroszbarát Harmónia párt tagját aki ellen idegen ország javára folytatott kémkedés miatt indítottak nyomozást.

 A lett parlament júniusban szavazta meg egy ellenzéki képviselő mentelmi jogának megvonását, miután Oroszország javára történő kémkedéssel vádolták meg. A 100 fős parlament 69 képviselője szavazta meg, hogy az ügyészek vádat emelhessenek és kihallgathassák Janis Adamsont, a baloldali, oroszbarát Harmónia párt tagját aki ellen idegen ország javára folytatott kémkedés miatt indítottak nyomozást.

(MTI, Reuters)

Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. január 12. 17:12
Genfben meg eszünk-iszunk egyet. Persze a ceh-et mi fizetjük mindig.
Árpádvezér55
2022. január 12. 14:52
Röhejes, az oroszok azt is látják ha egy rajnyi katona nem ott tartózkodik ahol szokott! Válaszként ők meg elfognak 4 lett kémet. És?Diplomácia!
flesh ripper
2022. január 12. 10:23
Mondjuk, Lettország 75%-a oroszt. Ha Riga főterén, random eldobnak egy féltéglát, az biztosan agyonüt 2-3 orosz hírszerzőt.
Öreg
2022. január 11. 14:51
Dániában pedig az Amiknak kémkedő szolgálati vezetőket tartóztattak le! Már a Natón belül is figyelik egymást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!