Washington Post: a kritikusok szerint a Pegasus magyarországi használata a kommunista múltat idézi

2022. január 31. 08:59

Az amerikai lap kiemelten foglalkozik azzal, hogy a TASZ jogi lépéseket kezdeményezett az Európai Bizottságnál az ügyben.

2022. január 31. 08:59
null

A kritikusok a Pegasus magyarországi használatát az ország kommunista múltjában bevett eszköznek minősítették és az ország jobboldali miniszterelnökét,

Orbán Viktort az autokrácia felé való elmozdulással és Magyarország demokráciájának aláásásával vádolják

– írta a The Washington Post a Pegasus kémszoftver használatával kapcsolatban. A cikk szerint – ami egyébként Stephen G. Breyer, legfelsőbb bíró nyugdíjba vonulása kapcsán írt a kiberbiztonsági kérdésekről – a Pegasus használata különösen azért keltette fel a figyelmet, mert Magyarország az Európai Unió tagja. A lap kiemelte, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet jogi lépéseket kezdeményez az Európai Bizottságnál is Adrien Beauduin belga-kanadai diákaktivista nevében, aki Magyarországon tanult, amikor a Pegasus célpontja lett, ami a csoport szerint sérti az Európai Unió jogrendszerét.

A lap visszautalt, hogy a Pegasus fejlesztője, az NSO Group ugyan nem fedte fel ügyfelei kilétét, de egy névtelenül nyilatkozó volt munkatársuk tavaly azt mondta a The Postnak, hogy Magyarország kormánya az ügyfelük volt, míg Magyarország vezetői ragaszkodnak hozzá, hogy betartották a törvényeket a megfigyelési technológiák használatakor.

Nemrégiben kiderült, hogy az FBI is megvette a Pegasus kémszoftvert, méghozzá titokban. Az ügyet egy évig tartó munkával két oknyomozó újságíró, Ronen Bergman és Mark Mazzetti göngyölítette fel. Információik szerint Izrael a programot diplomáciai célokra használták.

Nyitókép: Facebook

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. február 01. 13:09
Akkor az usa-ban már régóta kommunizmus van.
Selamat
2022. január 31. 16:23
"Washington Post: a kritikusok szerint a Pegasus magyarországi használata a kommunista múltat idézi" A Facebook, Google, stb meg maga a nácizmus. És akkor jön az FBI...
Pierre
2022. január 31. 14:40
egeszen pontosan a Stasi vilagat hozta vissza.
Sanyikám
2022. január 31. 14:26
USA és a legalitás..... Akik dronokkal vadásznak és meg is célt tevesztenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!