Találtak egy időkapszulát Lee tábornok szobra alatt

2021. december 23. 13:04

George Floyd halálát követően Virginia állam demokrata kormányzója 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét.

2021. december 23. 13:04
null

Kinyitották az 1887-es időkapszulát, amelyet Virginia állam fővárosában, Richmondban Robert E. Lee tábornok eltávolított szobrának talapzatában találtak, de ez nem az, amelyet kerestek.

Több órán keresztül online közvetítették szerdán, amint a restaurátorok átnedvesedett tárgyakat vesznek elő az ólom tárolóból. Találtak egy 1875-ös almanachot, két másik könyvet, egy brit pénzérmét és egy fotót, amelyen a szobor elkészítésében közreműködő kőfaragó látható.

„Még nem tudjuk pontosan, miért ezt a válogatást tették a tárolóba, ez egy érdekes összeállítás” – nyilatkozta Julie Langan, a virginiai műemlékvédelmi hatóság vezetője a The New York Times című lapnak. Ez nyilvánvalóan nem az a kapszula, melyről az 1887-es sajtó beszámolt.

Abban többek között egy fotó található a koporsójában fekvő egykori amerikai elnökről, Abraham Lincolnról,

további a déli Konföderációval kapcsolatos öt tucat tárgy, amelyet helyi lakosok és szervezetek ajánlottak fel. Nem egyeznek a doboz méretei sem.

Sokan sértőnek tartották a szobrot

Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal a rendőri intézkedés közben elhunyt George Floyd afroamerikai férfi halálát követően.

Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét.

Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.

A bronzszobrot végül szeptemberben távolították el, a 12 méter magas talapzatban azonban hiába keresték 12 órán át az időkapszulát, amelynek állítólagos tartalmáról annak idején részletesen beszámolt a korabeli sajtó. Csak az elmúlt héten találtak egy ládát a munkások a szobor egy másik részében, hat méter magasságban. A műemlékvédők most abban bíznak, hogy találnak egy második időkapszulát is a még bontás alatt álló talapzatban.

(MTI)

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibi72
2021. december 26. 08:50
Aáá
Akitlosz
2021. december 23. 22:39
Az a mondat tetszett a legjobban a cikkben, amelyben a műemlékvédők és a bontás szerepelnek. Kicsit szürreális. Mint mikor a semjének puskagolyóval védik az állatokat.
Trüpéma
2021. december 23. 20:31
Bocsánat: Mondanunk.
Trüpéma
2021. december 23. 20:30
Időkapszula: Számotokra, akik elbontottátok e szobrot, már nincs mit mondnunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!