Románia moduláris atomreaktorokat telepítene amerikai támogatással

2021. november 03. 08:39

Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás területén folytatott együttműködés tovább erősíti a román-amerikai stratégiai partnerséget.

2021. november 03. 08:39
null

Románia kisméretű moduláris atomreaktorokat telepítene amerikai támogatással annak érdekében, hogy 2028-tól a klíma szempontjából tisztább energiát állíthasson elő – közölte kedden a román elnöki hivatal.

Klaus Iohannis román elnök részt vett az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén, ahol John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal folytatott megbeszélést. A közlemény szerint a találkozón elhangzott, hogy a felek újabb lépéseket tesznek az amerikai-román atomenergetikai együttműködés bővítése érdekében, így Románia amerikai támogatással telepít kisméretű moduláris atomreaktorokat.

Románia részt szeretne venni a technológia gyártásában, illetve a szakemberek képzésében, akik biztosíthatják a térség más országaiban is ennek az új technológiának a meghonosítását. Iohannis hangsúlyozta, hogy

a klímaváltozás területén folytatott együttműködés tovább erősíti a román-amerikai stratégiai partnerséget.

Szintén kedden Virgil Popescu román energiaügyi miniszter közölte, hogy csütörtökön Glasgowba utazik, ahol véglegesíteni fogja a moduláris atomreaktorok telepítéséről szóló megállapodást Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2021. november 03. 17:33
A magyarok pedig koncentráljanak a tórium-alapú reaktorra, abban van a jövő! Teller Ede már több évtízede élen járt a kifejlesztésében. Máig még a wiki-cikket sem sikerült lefordítani magyarra?! https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power Ha elhanyagoljuk az ígéretes csúcs-technológiákat és a tájékoztatást, nem kell csodálkozni azon hogy a magyar csak olcsó munkaerőnek, szolgának fog kelleni a jövőben is. p.s. Most látom a hírt, hogy Kína ez évben fejezi be az első tórium-alapú reaktor fejlesztését: https://newatlas.com/energy/china-world-first-thorium-nuclear-reactor/
Sulammit
2021. november 03. 12:11
Na ezekért nem merik cseszegetni "bezzeg Romániát"!
Búvár Kund
2021. november 03. 10:20
Amcsi atomenergia, jó atomenergia, orosz atomenergia, rossz atomenergia! Elvégre még a nevük is rosszatom! :-D
-Zsolt-
2021. november 03. 10:14
Atomreaktort csakis az oroszoktól szabad venni. Adják mellé Dyatlov, Fromin, Bryukhanov elvtársakat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!