Skandináv katonai szövetség jön létre Oroszországgal szemben

2021. szeptember 23. 19:44

Svédország a közeljövőben védelmi együttműködési megállapodás aláírására készül Dániával és Norvégiával a balti térség romló biztonsági helyzete nyomán – közölte csütörtökön a svéd TV4 közszolgálati televízió.

2021. szeptember 23. 19:44
null

„Ha válsághelyzet alakulna ki, lényegesen jobban fel tudunk készülni azáltal, hogy összehangoljuk terveinket a régióban” – jelentette ki Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a TV4-nek nyilatkozva. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gyorsabban fogunk tudni reagálni” – fűzte hozzá a tárcavezető. Hultqvist szerint a három skandináv ország együttes erőforrásai képesek lesznek elriasztani a lehetséges ellenfeleket.    

– emelte ki a védelmi tárcavezető. Svédország bár nem tagja a NATO-nak, szoros kapcsolatokat ápol az észak-atlanti katonai szövetséggel. Az Oroszországgal fokozódó feszültségek hátterében az utóbbi időben úgy döntött, hogy újjáépíti évtizedeken át elhanyagolt védelmi erőit. A stockholmi vezetés ezért növelte védelmi kiadásait a többi között Patriot rakétaelhárító rendszer beszerzésével az Egyesült Államoktól, illetve elmélyítette katonai együttműködését a NATO-val és szomszédaival, köztük Finnországgal is.

(MTI)

Fotó: Philippe LOPEZ / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. szeptember 26. 18:14
Nem tanulnak saját kárukból. A 12. századtól napjainkig 12 háború dúlt Skandinávia és az oroszok között. A Nagy Péter által alapított Szentpétervár is a svédektől elfoglalt, evangélikus finnek által lakott Ingria (Ingermanland) területén épült. Az 1809. évi háború pedig azzal végződött, hogy Finnországot kiszervezték Svédország alól, azaz a mindenkori orosz cár lett az autonóm Finn Nagyhercegség uralkodója. Hiába volt sikeres a Finnországi Téli Hadjárat, végül mégis a finneknek kellett átadni jelentős területeket, így Petsamot, Sallat, Karéliát. Ráadásul Helsinkitől 30 km-re nyugatra található Porkkala kikötőjét is 1994-ig kénytelenek voltak "lízingelni" a szovjeteknek a finn polgárok. (Korábban visszaadták, mint 1994). Úgy tűnik, nem tanulnak, inkább kereskedjenek és a békességre törekedjenek. Nem kellene megismételni mindazt, ami 1945-höz vezetett...
antioxi
2021. szeptember 24. 17:34
Nem sokra mennek az orosz medvével szemben.
Uppsala
2021. szeptember 24. 14:11
A cím téves, nincs szó katonai szövetségről. Együttműködésről van szó, amit időnként megújítanak. A felek együttműködnek a katonai technológia fejlesztésében, egymástól vásárolnak jutányos áron stb. Az együttműködés nem terjed ki egymás kölcsönös védelmére.
sersem
2021. szeptember 23. 21:57
Az arabok meg az albanok mar gyakoroljak a kezigranat dobalast Stockholmban meg Malmoben. Sajat lakossagukat se tudfjak megvedeni, de most az osszes LMBTQ idiota keszul a cica harcra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!