Külföldi ügynökké nyilvánítottak Oroszország vezető ellenzéki webcsatornáját

2021. augusztus 21. 09:42

Külföldi ügynökké nyilvánították a Dozsgy nevű független tévécsatornát pénteken Oroszországban, amely lépés szakértők szerint azt jelzi, hogy a választások közeledtével a hatóságok fokozzák a nyomást a kritikus médián.

2021. augusztus 21. 09:42
null

Az igazságügyi minisztérium bejelentése szerint a már kizárólag az interneten sugárzó Dozsgy mellett a Vázsnij Isztorij oknyomozó portált, illetve hét újságírót is külföldi ügynöknek minősítettek. Natalja Szindejeva, a csatorna vezetője tisztességtelennek nevezte ezt az intézkedést, és leszögezte, hogy maximálisan átlátható volt a tájékoztatásuk a finanszírozásukkal kapcsolatban, közzétettek minden pénzügyi dokumentumot.    

„Ostoba döntés. Nem vagyunk külföldi ügynökök, egy médiaorgánum vagyunk, amely tizenegy éve jelen van Oroszországban, és amelyet mindenki ismer, így a döntéshozók is” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve, hogy fellebbezni fognak.    

Végezetül hangsúlyozta: a lépés még inkább megnehezíti a munkájukat, a megbélyegzés pedig több vállalatot eltántoríthat attól, hogy náluk hirdessenek.

„Reméljük, hogy a nézőink nem hagynak el” – fogalmazott. A Dozsgy gyakran élesen bírálta az orosz hatóságok kemény fellépését a másként gondolkodókkal szemben, rendszeresen tudósított tüntetésekről, valamint részletesen foglalkozott például a tavaly nyáron megmérgezett, majd idén bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével is.    

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen megjelöléssel terjeszthetők, fel kell tüntetni minden tartalmukon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat.

(MTI)

Fotó: Телеканал Дождь, YouTube

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. augusztus 23. 06:43
vasárnap teljes müsoridőben az afgánok szovjet internacionalista megsegitésének ódáját volt alkalmunk felidézni...HMM......kitünő szolgáltató, állami televiziócsatorna....de vajon a tálibok miként viszonyulnak majd ehhez??
istvanpeter
2021. augusztus 22. 11:41
Hát bizony, a hazaárulást és a nemzetellenes diverziót nem mindenütt tűrik el. Míg más országokban el kell viselni a külföldről pénzelt kamu civil felforgatók gyalázkodásait és aknamukáját.
Alexis de Tocqueville
2021. augusztus 22. 09:38
Itt is ezt kellene bevezetni. Minden rohadék skribler legyen külföldi ügynök.
Harangláb
2021. augusztus 21. 23:19
Miért, nálunk az Rtl mi?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!