Joe Biden leállítja az olajkutatást az alaszkai sarkvidéken

2021. június 02. 16:56

A Biden-adminisztráció fel fogja függeszteni az Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának (ANWR) egy részére vonatkozó olajkutatási engedélyeket, amelyeket Donald Trump elnökségének utolsó napjaiban értékesítettek.

2021. június 02. 16:56
null

Elnökválasztási kampányában Joe Biden ígéretet tett arra, hogy megóvja a vadrezervátum területét. Hivatalba lépése után a belügyminisztériumot bízta meg az engedélyek felülvizsgálatával – olvasható a BBC hírportálján. Keddi közleményében a minisztérium azt írta, hogy hiányosságokat azonosított az engedélyek kiadásával kapcsolatos döntési folyamatban.    

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve, a karibu és a farkasok számára.      

A Trump-adminisztráció erre a területre – a nemzeti park nagyjából 5 százalékára – vonatkozóan kezdte meg januárban az olajkutatási engedélyek értékesítését. Ezek az kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek. A koncessziós jogok iránt azonban alacsony volt az érdeklődés. Az olajárak változása miatt ugyanis a cégek inkább a megújuló energiaforrásokra fókuszáltak. Számos nagy amerikai bank jelezte továbbá, hogy nem fogja támogatni az olaj és földgáz kitermelését a térségben.    

A Washington Post című lap szerint nagyjából 2200 négyzetkilométernyi területre vonatkozó jogot értékesítettek kevesebb mint 15 millió dollárért, vagyis messze elmaradva a várakozásoktól. Noha a becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Az ügyben érintett törzsek vezetői üdvözölték, a republikánusok kritikával fogadták a Biden-adminisztráció bejelentését.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2021. június 02. 20:20
Egyetértek, vadvédelmi terület. De azt sem szabad elfelejteni, hogy amit ma nem szednek ki, az megmarad a következő nemzedéknek. Műanyagokat például köolaj és földgáz alapon készítenek. Most ne az eldobhatókra, hanem a hosszútávon használhatókra gondoljunk ( kábelszigetelések, gáz és vízcsövek, ajtók és ablakok, gumiabroncsok etc. etc.)
cutcopy
2021. június 02. 20:09
Ígéretet tett... valahonnan ismerősek a píszí libernyákígéretek, pl Obama is ígéretet tett Guantanamo bezárására azt nyolc év alatt sem sikerült neki..
A ráció prófétája
2021. június 02. 19:32
"A Trump-adminisztráció erre a területre – a nemzeti park nagyjából 5 százalékára – vonatkozóan kezdte meg januárban az olajkutatási engedélyek értékesítését. Ezek az kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek." Vagyis azokat a cégeket jól meg kell büntetni, akik amúgy a Trump-adminisztrációnak hálásak lehetnének.
Falfirka
2021. június 02. 17:40
tényleg? kiderült, hogy nincs elég olaj, nincs értelme befektetni. ez az ok, nem más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!