Elhunyt Milva

2021. április 25. 13:32

Az énekesnő 81 éves volt.

2021. április 25. 13:32
null

Elhunyt Milva, aki a hatvanas-hetvenes években Olaszország egyik legnépszerűbb énekesnője volt. A 81 éves Maria Ilva Biolcati, akit hajszíne miatt La Rossa (Vörös) néven is emlegettek, pénteken halt meg Milánóban.

 „Milva volt az olasz slágerek egyik legjobb tolmácsolója. Sokszínű hangja nemzedékekben ébresztett mély érzelmeket” – méltatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szombaton.

Kisvárosból a csillagokig

Egy kis olasz városkában, az Adriai-tenger partján fekvő Goróban született egy varrónő és egy halász gyermekeként. A család anyagi gondjai miatt korán el kellett kezdenie dolgozni. Bolognába költözött, ahol egy énekversenyen indult. Nyereményként énekelni és színészetet tanulhatott.

A hatvanas-hetvenes években rendkívül népszerű volt Olaszországban, de nagy külföldi rajongótábora is lett. Több mint 170 lemezt készített, mintegy 80 millió lemeze kelt el, de popszámokon kívül klasszikusokat is énekelt. Rendkívüli képessége volt, hogy egyetlen meghallgatás után bármilyen dalt el tudott énekelni bármilyen nyelven.

Több ország is elismerte a tehetségét

Színésznőként számos Brecht-darabban játszott, gyakran dolgozott együtt a milánói rendezővel, Giorgio Strehlerrel, akinek Koldusopera című elődásában is szerepelt.

2010-ben jelentette be, hogy befejezi pályafutását. Akkor egy tévéműsorban egészségi állapotára hivatkozott, ami megakadályozza a fellépésben. Milva számos rangos elismerést kapott: Olaszországban, Németországban és Franciaországban is kitüntették.

A milánói Piccolo Színház bejelentette, hogy kedden virrasztást tartanak emlékére. A színház Facebook-posztjában „zabolázatlan, érzékeny, szenvedélyes” művészként írt róla, aki „csupa szív és hang volt”.

(MTI)

 Kép forrása: Georges BENDRIHEM / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. április 26. 13:31
Nyugodjon békében! Nem ismerem egyáltalán, de azt észrevettem, hogy Magyarországon (és szerintem máshol is a világban) van egy olaszok iránt érzett rajongás. Pizza, spagetti, Fiat, ilyenek. Ezt a 60-as, 70-es években alapozták meg irgalmatlanul jó marketinggel (van az a híres film a Római vakáció pl.). Vélhetően ő is egy ilyen követe volt Olaszországnak. Idősebb barátom mesélte, hogy a 70-es években az olaszok lenyúlták a Balatonnál az összes magyar picsát, mert annyira menők voltak. Aztán ő is csak később jött rá, hogy ezek egyszerű gyári melósok voltak. Egy barátom brazil feleségének a barátnői európai körútra indultak pár éve. Mondták, hogy Magyarországra eszükbe se jutott jönni, csak a barinő miatt ugrottak el. Egyszerűen leszakadt az arcuk, annyira el voltak ájulva Budapesttől. Azt kérdezték, hogy ezt miért nem reklámozzátok? Szóval nekünk is erre kéne rájátszanunk, valamiféle magyar életérzésre. Csak mondjuk belülről folyamatosan fúrnák a kedves szimpatikus ellenzékünk.
duzur
2021. április 26. 09:14
Szenvedéllyel füszerezett sokoldalú tehetség és milyen szép is ! Ilyeneknek nem szabadna eltünni...
tevevanegypupu
2021. április 26. 08:32
San Remoi fesztiválok..Nyugodjon békében..
Messzeföld
2021. április 26. 05:14
Ahogy a Lili Marlen-t énekelte... Nyugodjon békében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!