Hivatalos nyelv lett az orosz Hegyi-Karabahban

2021. március 25. 15:06

A törvénymódosítás indoklása, hogy az arcahiak (helyi örmények) többsége második nyelvként használja az oroszt.

2021. március 25. 15:06
null

Megkapta a hivatalos nyelv státuszát az orosz a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. Az örmény állami televízió csütörtöki közlése szerint – melyről az Interfax orosz hírügynökség számolt be – az el nem ismert Hegyi-Karabah Köztársaság parlamentje a nap folyamán módosította a helyi nyelvtörvényt, így az orosz lett az örmény mellett a terület másik hivatalos nyelve.    

A 33 tagú törvényhozásban 27-en voksoltak az előterjesztés mellett és ketten ellene.    

A törvénymódosítást beterjesztők indoklásukban azt írták, hogy figyelembe kell venni a történelmi tudatot, illetve Oroszország és Hegyi-Karabah kulturális, katonai és gazdasági kapcsolatait, valamint azt, hogy az arcahiak (helyi örmények) többsége második nyelvként használja az oroszt.    

„Az orosz nyelv státuszának megemelése lehetőséget biztosít az együttműködés elmélyítésére minden területen, és belátható távon belül elősegíti a jogi együttműködés fejlesztését Oroszországgal” – tették hozzá.    

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű

Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki,

és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávét és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

(MTI)

Fotó: Edgar Harutyunyan

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2021. március 25. 20:23
Ha netán sokan nem értenék miért történt: mert ezen a területen soha nem volt örmény többség. Legalábbis az utóbbi ezer évben biztosan nem. A karabahi örmények azért oroszul beszélnek, mert _betelepített_ népességről van szó. Az Oroszország szerte mindenütt megtalálható örmény diaszpórából emeltek ki tízezreket, akiket komoly anyagi támogatás mellett telepítettek le a területen. A helyzet pontosan ugyanaz, mint Izraelben, ahol a lakosságnak már több, mint 25%-a csak oroszul tud. Jellemző a profi örmény propagandára, hogy el tudják hitetni a világgal, hogy ők az ősi földjükön élnek. Lófaszt! Karabahban is csak diaszpóraként léteztek korábban és az oroszok tisztítják meg nekik a terepet újból és újból. Az sem igaz, hogy erősen vallásosak lennének. A mostani kivonulásukkor terjedt egy videó, ahol egy valóban régi templom udvarán énekelnek. De még véletlenül sem egyházi éneket, hanem egy régi szovjet mozgalmi indulót. Nem csak Karabahra, de a teljes mai Örményországra igaz ez. Az eredeti Örményország a mai Törökország területén volt. Örményország és Karabah orosz betelepítés eredménye, ezért nyalnak annyira az oroszoknak.
Mich
2021. március 25. 17:19
Örmény törvény az azeriek ellenőrzése alatt...?
bolá
2021. március 25. 16:50
Valóban, az orosz maci orra előtt a törökök nagyot játszottak, de szerintem nem ez a végső brummogása. Amihez ez a döntés segítség.
Reggedieh
2021. március 25. 15:29
mármint a megmaradt egyharmadában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!